Místo vzpomínkového dne není zvoleno náhodně. Právě díky Václavu Havlovi totiž frontman kapely, zpěvák, pianista a skladatel Filip Topol poprvé veřejně vystoupil v roce 1978 na Hrádečku v úvodu legendárního koncertu pražské rockové kapely Plastic People of the Universe.

První oficiální vystoupení

A o rok později, v roce 1979, si celá kapela zahrála poprvé oficiálně na Pražských jazzových dnech. Kvůli tomu se stali předmětem zájmu Státní bezpečnosti. Bylo jim tehdy pouhých 13 let. Filip Topol u svého prvního výslechu ještě ani neměl občanský průkaz.

Skupina poté nemohla veřejně vystupovat a účastnila se jen soukromých undergroundových akcí.

Odpoledne i večer v knihovně

10. listopadu bude odpoledne k vidění interaktivní výstava „Psí vojáci: Hudba na plátně“ od autorky Sáry Svobodové. Sledovat můžete celkem osm jedinečných obrazů inspirovaných motivy písní této kapely, která oslovuje posluchače napříč generacemi.

A nejen sledovat! U každého obrazu bude připojen přehrávač, díky kterému si poslechnete píseň, která autorku inspirovala k tvorbě.

Na závěr večera vystoupí česká zpěvačka, textařka, hudební skladatelka a výtvarnice Vladivojna La Chia s repertoárem svým i Psích vojáků.

Přijďte společně zavzpomínat, zaposlouchat se a pobýt s Psími vojáky.