The Met: Live in HD je série operních představení vysílaných z newyorské operní scény přes satelit do kin po celém světě. Od roku 2006 přiblížil tento projekt milovníkům opery na celém světě na velkém plátně téměř 100 představení, v nichž zazářily největší operní hvězdy včetně Renée Fleming, Anny Netrebko, Plácida Dominga nebo Jonase Kaufmanna.

Panenské bojovnice z Valhally

30. března se bude v rámci tohoto cyklu celosvětově promítat opera Richarda Wagnera Valkýra. Ta vychází ze skandinávské mytologie - valkýry jsou podle severské mytologie panenské bojovnice, které vybírají na bitevních polích duše padlých válečníků hodných Valhally, síně, kde se po smrti scházejí a společně hodují ti největší hrdinové. Podle pověstí se jedná o krásné, ale nebezpečné dívky – válečnice ozbrojené štíty, oštěpy a přilbami, jež slouží svému bohu Ódinovi.

Valkýry, jezdící do bitev na okřídlených koních, dle Ódinových pokynů řídily boj, střežily válečníky nebo je nechávaly padnout. V dobách míru pak obsluhovaly a rozptylovaly padlé válečníky ve Valhalle.

Valkýra a dvojčata

Hrdinský cyklus Starší Edda obsahuje báseň Sigrdrifomál (Píseň o Sigurdovi), ve které valkýra prozradí z vděčnosti kouzlo hrdinovi, svému zachránci. A právě touto básní se inspirovala opera, která je součástí čtyřdílného cyklu Prsten Nibelungův. Tento cyklus tvoří Rýnské zlato, Valkýra, Siegfried a Soumrak bohů. Richard Wagner tyto čtyři opery, u kterých byl autorem nejen hudby, ale také libreta, psal v letech 1848 – 1874.

Slavný režisér

V přímém přenosu se v titulní roli představí hrdinská sopranistka Christine Goerke coby valkýra Brünnhilda, kterou osudové setkání s lidskými dvojčaty Siegmundem a Sieglindou, jejichž party zpívají Stuart Skelton a Eva-Maria Westbroek, přivede na cestu z Valhally na zem. Hudební nastudování řídí Philippe Jordan.

Režie se ujal slavný kanadský režisér Robert Lepage. Ten studoval v Québecu, po ročním studijním pobytu v Paříži začal psát pro divadlo, režírovat a hrát. Proslavil se novátorským režijním přístupem k širokému repertoáru divadelních her, v 90. letech dokonce režíroval Shakespeara v londýnském Royal National Theatre. Vedle toho, že je trvale předním (nejen) kanadským divadelníkem, natočil také pět kritikou ceněných filmů. Jeho pojetí opery slibuje moderní přístup a silný divácký zážitek.