Festival se stále rozšiřuje, a tak letos nabídne hned 3 hlavní festivalové trasy – v centru, na Vinohradech a nově v Karlíně. 14 vystavených světelných děl bude pocházet z ateliérů českých umělců a 8 ze zahraničí. Valná většina instalací bude umístěna ve veřejném prostoru, pouze 5 děl vytvoří takzvanou Galerijní zónu, přístupnou návštěvníkům za poplatek.

Nově také Karlín

Festival Signal bude slavnostně zahájen 11. října v 19 hodin na Karlínském náměstí. A právě Karlín je letošní novou „štací“. Sem organizátoři přesunuli také 3D videomapping, který bude nově promítán v Kasárnách Karlín.

Nejúspěšnější český festival

Festival letos opět očekává návštěvnost více než 500 tisíc lidí, jde o nejúspěšnější český festival vůbec. Klasickou trasu představuje ta vinohradská, světelné a zvukové instalace oživí i centrum města včetně nábřeží Vltavy. Kromě hlavních tras se instalace objeví také na tzv. satelitních místech v Dejvicích a na Letné.

Nejen čeští umělci

V programu letos ne náhodou hrají výraznou roli čeští umělci - festival tak přispívá ke stému výročí vzniku republiky. Svou tvorbu tak představí třeba matador české výtvarné scény Ivan Kafka. Průkopník site-specific instalací, land artu a konceptuálního umění mimo jiné reprezentoval Česko na slavném benátském Bienále.

Instalaci na Staroměstském náměstí v podobě rozříznutého automobilu vytvoří tvůrčí duo Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein. Do programu přispěje i streetartový umělec Michal Škapa, který krom ulice vystavoval i na světové výstavě EXPO v Šanghaji.

Letošní zahraniční hvězdou je švýcarský umělec, který svou tvorbu prezentuje pod jménem Zimoun. Jeho rozměrná instalace v Hauch Gallery zajímavým způsobem pracuje s rytmikou a zvukem.

Šance pro mladé

Kromě už zavedených jmen na umělecké scéně přináší Signal možnost prosadit se také mladým umělcům. Talenty letos podruhé objevoval prostřednictvím otevřené grantové výzvy SIGNAL CALLING. Z téměř šedesátky kandidátů bylo vybráno pět autorů či autorských týmů.

Festival světla v Praze SIGNAL vzniká za podpory hlavního města Prahy.