Spící krasavice – příběh o princezně, která se píchne o trn a podle zlé kletby usne spolu s celým královstvím na sto let, patří k základním kamenům světového baletního repertoáru. Není divu, vždyť tohle dílo je hudebníky považováno za nejdokonalejší ze všech Čajkovského baletních opusů.

Podívaná pro celou rodinu

Spící krasavice je podívaná pro celou rodinu. I když jde o známou klasickou pohádku ze sbírky bratří Grimmů, divák každého věku si přijde na své. Ať je to nádherná hudba Petra Iljiče Čajkovského, ve které ožívají krásné valčíky, půvab klasického tance, který odráží noblesu carského dvora 19. století, či víra v to, že dobro opravdu vítězí nad zlem.

Jde o dílo vskutku ojedinělé. Důkazem je fakt, že od ledna roku 1890, kdy měla Spící krasavice premiéru v Mariinském divadle v Sankt Petěrburgu, se nepřetržitě vrací na jeviště tanečních divadel po celém světě.

Respektovaný Američan a princezna mezi primabaleríny

Nyní tento pohádkový příběh ožije znovu, a to opravdu ve velkém stylu. Bude to totiž z ruského Bolšoje. Jako princ se představí čtyřiatřicetiletý rodák z Jižní Dakoty - David Hallberg, který je prvním americkým tanečníkem, jenž se prosadil v Bolšoji. A co víc, v souboru je jedním z nejrespektovanějších.

Spící krasavicí bude Světlana Zacharova, která je označována za největší tanečnici současnosti. „Královna veškerého dění na jevišti....Když se usměje, jste ztraceni. Je primabalerínou více, než kterákoliv jiná tanečnice současnosti,“ vysekl například Zacharove poklonu Clement Crisp v anglickém mezinárodním deníku Financial Times.

Tohle nastudování baletu Spící krasavice v choreografii Jurije Grigoroviče slibuje opravdu skvělou podívanou s množstvím překrásných kostýmů a především excelentních výkonů tanečníků.