Za tímto projektem stojí Divadlo bratří Formanů, které letos na festivalu poprvé představí svou novinku - inscenaci Matěje Formana Šťastný princ. Kromě hostitelů zahraje také světoznámý Cirque Trottola anebo Atelier Lefeuvre&André, či slavná belgická cirkusová company Circus Ronaldo.

Aréna jako místo setkávání

Festival nenese jméno Arena náhodou, koná se totiž na místě, kde v 19. století stávala oblíbená Arena Pavla Švandy, která spojovala divadlo a zábavu se společenským setkáváním – stejně jako novodobý projekt bratří Formanů. Ti proměňují náplavku na místo, které mohou návštěvníci využít ke kulturním zážitkům i k relaxaci, kde lze strávit celý den s divadlem či bez něj.

A divadlo je k vidění pestré, všech žánrů i forem a všech možných jazyků – pestrá vizualita je univerzální, takže i méně jazykově vybavení si zdejší představení užijí.

Světové i české premiéry

Letošní ročník nabídne kromě premiéry z produkce Divadla bratří Formanů také jednu světovou a několik českých premiér. Praha například přivítá jeden z nejznámějších cirkusových souborů Cirque Trottola s jeho zbrusu novou show Campana, kterou ve svém cirkusovém stanu uvede v České republice úplně poprvé, tedy ve světové premiéře.

Na lodi Tajemství se odehraje také světová předpremiéra s názvem titulu Parbleu! od Atelier Lefeuvre&André.

Pohádka podle Oscara Wildea

Chybět nemůže ani novinka Matěje Formana - pohádka Oscara Wilda Šťastný princ, která se odehraje v prostoru lodi Tajemství. Jde o příběh nádherné sochy šťastného prince, která shlíží na bídu města pod sebou, a její přítelkyně vlaštovky. Může se olověné srce sochy zachvět láskou a soucitem? To ukáže zpracování dojemné a krásné Wildeovy pohádky…

Přijďte posedět

Pro všechny milovníky divadla a třeba i náhodné kolemjdoucí je připraven také doprovodný program v podobě dílen, divadelních představení, koncertů na souši i na lodi a průběžných výstupů účinkujících v areálu festivalu. To vše na břehu Vltavy s výhledem na památný Vyšehrad. A k tomu se podává třeba pravá španělská paella.

Večer pak zahraje například kapela Lada, Žampion nebo Fanfán Tulipán. Vstup do areálu je po celou dobu konání festivalu zdarma.

Spolupořadatelem festivalu je městská část Praha 5, akce se koná za podpory Magistrátu hlavního města Prahy.