Letošní ročník, který je už devátý, oslaví sto let od vzniku Československa a zároveň také 10 let Studia Alta.

Vrcholem festivalu exotické představení

Program festivalu je pestrý. Svá díla během čtyř dnů představí celosvětově oceňované hvězdy současného tance, nejstarší generace tvůrců i nejtalentovanější studenti a čerství absolventi uměleckých škol.

Vrcholem letošního ročníku Hybaj ho! bude potřeštěné a lechtivě exotické představení Tropical Escape slovensko-maďarského tanečníka a choreografa Csaby Molnára a Márcia Canabarra, které získalo prestižní maďarskou Labanovu cenu za choreografii.

Široký žánrový rozptyl

I další účinkující ale stojí za vidění, jde o velká jména svého oboru. Například Milan Tomášik ze světoznámého souboru Les SLovaKs Dance Collective, který na festivalu představí své nejnovější sólo.

Yuri Korec v inscenaci d-BODY-m zase předvede unikátní fyzickou studii o paměti těla. Spektakulární multimediální performance o nejistotách dnešního i budoucího světa s názvem WOW! (Slepá mapa světa) skupiny Debris Company absolvovala úspěšné turné v USA a na bratislavském festivalu Nová dráma 2018 získala v konkurenci nejlepších činoherních představení hlavní ocenění Inscenace roku.

Mládí i zkušenosti

Mladší tvůrce reprezentují svými sóly Eva Urbanová a Tomáš Janypka či Eva Priečková, která v duetu Earthworms are Crossing the Road vystupuje s iránskou performerkou Saghar Hosseinpour. Trojice autorek starší generace pod vedením Anny Sedláčkové ve své inscenaci Stories of Be-coming (Pátrání po prvním pohybu) hledá prostřednictvím tance, hlasu, slova a vědeckých informací struktury a vztahy, které v nás přetrvávají od početí po celý život.

Proč právě Slováci?

„Tanec jako jazykově bezbariérový druh umění přirozeně migruje a propojuje umělce z různých koutů světa. Festival Hybaj ho! je důkazem, že hranice mezi státy nejsou překážkou pro kulturní výměnu. Názvem festivalu chceme vyzvat lidi, aby se nepřestali hýbat, fyzicky ani mentálně,“ vysvětluje Lucia Kašiarová, ředitelka Studia Alta i festivalu, a také Slovenka žijící v Praze, proč právě slovenský taneční festival.

V rámci doprovodného programu festivalu se konají taneční workshopy s vystupujícími umělci, koncerty a také výstava Lukáše Škorvánka. Uskuteční se i diskuze na téma Jak řídit umění.