Slavnosti se konají na počest nejznámějšího českého světce Jana Nepomuckého, patrona zpovědního tajemství, dobré pověsti, města Benátek v Itálii a všech lidí od vody.

Protagonisty letošních slavnostní budou benátští gondoliéři se svými nádhernými loděmi. Pražané i návštěvníci metropole budou mít jedinečnou příležitost vidět nejen klasické italské gondoly, ale i tzv. Bissone - lodě, které se účastní těch nejzdobnějších tradičních benátských slavností včetně benátského karnevalu. Návštěvníci NAVALIS budou mít možnost jako první na celém světě vidět tyto nádherné lodě mimo město Benátky, jelikož Bissone doposud nikdy neopustily domovskou benátskou loděnici a nepřekročily hranici města na laguně.

Součástí prvního dne slavností bude benátské odpoledne na Hergetově cihelně. Druhý den zahájí slavnostní zdobení koní, následovat bude mše svatá v Katedrále sv. Víta, Vojtěcha a Václava a po ní svatojánské procesí na Karlův most. Další program se bude odehrávat přímo na Vltavě - regata lodí, seskok parašutistů a plavbu otužilců. Bude znít hudba skladatele a držitele Českého lva Kryštofa Marka a slavnosti zakončí velkolepý svatojánský ohňostroj.