„V mnoha podobách se objevuje vnitřní a vnější nahota, známý a cizí svět, cesta a cíl, síla i násilí. Některá představení mají podobu rituálu, demonstrace, happeningu,“ říká k festivalovému programu dramaturgyně Lenka Dombrovská s tím, že například mladá performerka Nela Kornetová se skupinou T.I.T.S. přiveze z Norska provokativní multimediální inscenaci My Own Private Picture, jež vypráví o našich touhách a jejich mediálních (před)obrazech.

„Hrdá jsem také na tříhodinový projekt Pomezí, který se koná na mnoha místech opuštěného domu Za Poříčskou bránou a má tajemnou atmosféru Lynchových filmů,“ dodává Lenka Dombrovská.

Začne se předáním cen

Festival, jehož partnerem je hlavní město Praha, začne už tento pátek udílením Poct za alternativní umění. V Paláci Akropolis ceny pro nejlepší performery a divadla předají dva mimozemšťané pod taktovkou režiséra Petra Boháče z divadla Spitfire Company.

Letos i nový prostor

Letos se festival kromě už zaběhlých divadel jako je Palác Akropolis představí také v novém prostoru, nazvaném 64 U Hradeb, který je v současnosti přístupný pouze během speciálních akcí. Diváci dokonce budou muset podepsat, že vstupují na vlastní nebezpečí.

Proběhne zde například improvizace Jiřího Maryška a vystoupení mimopražských hostů – souboru brněnského HaDivadla a ostravské Staré arény. Chybět nebude ani divadelní autobus Jana Kačeny a Petra Reifa.

Dva týdny, třicet představení

Pražská (festival se představí také v Brně) část festivalu …příští vlna/next wave… potrvá dva týdny a nabídne více než třicet představení pro děti i dospělé, různé site-specific projekty a také zajímavé koncerty kapel jako je Fekete Seretlek, DekadentFabrik, Vyčůrát a spát. Pro děti zahraje pohádku slovinský loutkář Matija Solce.

 

Podívejte se na webové stránky: www.nextwave.cz.