„Zajímá mě téma lidského těla a jeho schopností,“ vysvětluje choreograf a zakladatel souboru Václav Kuneš. „Shodou okolností jsem se dostal ke knížce Sapiens – stručné dějiny lidstva od izraelského historika Y. N. Harariho, kde mě zaujala teorie o tom, že by vedle nás žilo třeba ještě dalších pět druhů „lidí“. Vždyť my „sapiens“ kolikrát nejsme schopni tolerovat ani rozdílné barvy pleti či vyznání,“ přibližuje Václav Kuneš okolnosti vzniku a hlavní téma nového emotivního představení Panthera.

Hudba „pod nohy“

Autorem hudební složky taneční novinky o lidech a jinakosti je Jan Šikl, se kterým soubor už několikrát spolupracoval a který s Kunešem pracoval i na zahraničních projektech. Po dlouhé době ovšem nepůjde o živou hudbu, ale složenou takříkajíc „pod nohy“ souboru. Šiklova muzika je prý velice blízká hudbě filmové, podporuje příběh, aniž by ho přehrávala.

Kostýmy a scéna na hraní

Pro režiséra a choreografa v jedné osobě je důležitá také vizuální stránka, nedílnou součástí inscenace jsou proto kostýmy a styling Olo Křížové. Kostýmy výtvarnice dotváří až do posledních okamžiků tak, aby co nejlépe vystihovaly i ty nejposlednější změny před premiérou.

Scénografie se ujal osvědčený Hynek Dřízhal, který podle Václava Kuneše dokáže vždy jeho téma posunout ještě někam jinam, a dá tak aktérům příležitost pohrát si i se scénou, což prý vůbec nebývá zvykem.

Cesta nevýznamného tvora

Jak už bylo zmíněno, inspirací pro nové představení souboru 420PEOPLE byla kniha Sapiens. O čem pojednává? O cestě, kterou až dosud urazil slabý a nevýznamný tvor, jenž před dvěma miliony let v koutě Afriky nabyl vědomí, vyvraždil své bratrance rodu Homo a ovládl planetu. Umožnila mu zvítězit nelítostná krutost nebo schopnost vzájemné spolupráce?

Harari ve své knize s velkou erudicí líčí paradoxní příběh tvora, který se vydal mimo hranice svých biologických parametrů. Jak si s jeho knihou poradí tanečníci souboru 420PEOPLE, uvidíme v září.