Podle tibetského kalendáře má nastupující rok číslovku 2144 a z hlediska východní astrologie je ve znamení ohnivého Kohouta.

Prastará tradice

Losar se v Tibetu slavil již před příchodem buddhismu. Tamní tradiční stále silná víra se obrací k přírodním elementům, místním duchům i ochráncům. Tibeťané jim nabízejí kouřové obětiny, provádějí očistné rituály a vyvěšují nové modlitební praporky. Do buddhistického rámce byly oslavy začleněny až později.

Slaví se tancem

V klášterech se vykonává zvláštní novoroční rituál - púdža – a předvádějí se posvátné tance. Původně se v Tibetu Losar slavil patnáct i více dní. V Indii je to dnes tři dny, v ostatních zemích světa obvykle den.

V Praze se tibetský Nový rok slaví veřejně od roku 2003.

Vystoupí i Bára Hrzánová

Kromě tibetských muzikantů a tanečníků na pražském festivalu vystoupí také Bára Hrzánová a její skupina Condurango anebo kapela Posmrtné zkušenosti, dozvíte se leccos o historii Tibetu a jeho náboženství, tedy buddhismu – a také ochutnáte tibetskou kuchyni.

Bohatý doprovodný program

Mimo programu v Hlavním sále bude připraven dětský koutek, kde si nejmenší návštěvníci budou moci pohrát nebo třeba shlédnout divadelní představení.

Pro dospělé je pak určen program v Konšelském salonku. Zde proběhnou ukázky několika druhů jógy a také úvod do meditace. V kinosále se pak budou promítat cestopisné filmy z Tibetu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.nrpraha.cz