V hlavním programu tohoto ojedinělého festivalu zaměřeného na současný tanec se představí hned tři členové světoznámé Les SlovaKs Dance Company. Milan Herich se svým sólem, které připravuje s venezuelským choreografem Davidem Zambranem, Milan Tomášik s choreografií Silver Blue a Peter Jaško s poeticky temným představením Untied Tales.

Pocta Philu Glassovi a tanec v kavárně

Lahůdkou bude také uvedení hudebně-taneční inscenace v choreografii Petry Fornayové Dance With Changing Parts na hudbu slavného Philipa Glasse, který byl inscenací prý uchvácen.

Další představení, bořící chápání tanečního umění, je Pocitové RozUmenie tria Marta Poláková, Yuri Korec a Peter Šavel. Tato kavárenská site specific performance přinese divákům novou divadelní zkušenost v netradičním prostoru malé scény, takzvaného Obýváku Studia ALTA.

Hledání kořenů

Populárním hostem je také Tanečná spoločnosť Artyci, která letos přiveze představení bez příběhu Pure, které zkoumá čistou fyzikalitu a přítomnost na jevišti.

Slovenský Maďar Csaba Molnár připravuje pro festival s pěticí v Praze žijících slovenských tanečníků novou premiéru s názvem Potmehúd, v níž tito mladí Evropané hledají své slovenské a slovanské kořeny.

Představí se také nejmladší generace

Nejmladší taneční generaci, tedy budoucí slovenské hvězdy, zastoupí Kristína Chmelíková a Mária Danadová s představením o různých odstínech ženské identity Versus. Dále Kamala Brestica, která s Terezou Hradílkovou vytvořila taneční inscenaci s naživo vytvářenou elektronickou hudbou Genuine Transformers, či na divadle debutující Lukáš Homola se svým představením Solus.

Bohatý doprovodný program

V nabitém doprovodném programu najdou návštěvníci diskuze, neformální setkání s tvůrci a tanečníky, workshop s Milanem Herichem pro profesionály i milovníky tance, promítání tanečních filmů choreografa Jána Ševčíka, či vůbec první pražský koncert slovenské kultovní kapely Saténové ruky.

Letos poprvé zorganizovali tvůrci také networking českých a slovenských umělců a promotérů, který chce prohloubit česko-slovenskou uměleckou spolupráci. Což je ostatně cílem celého festivalu.

Vzájemné obohacování

Moc si vážím toho, že umělci můžou svobodně cestovat a že právě Praha hostí festival slovenského tance. Byť to dnes, před osmým ročníkem Hybaj ho!, považujeme již za samozřejmé, není tomu tak. Je to jeden z mnoha důležitých příkladů toho, jak můžou být dvě kultury vzájemně otevřené a obohacovat se. Jsme přesvědčeni, že hranice mezi národy se mají přemosťovat a ne uzavírat,“ uvádí zakladatelka festivalu a ředitelka Studia ALTA Lucia Kašiarová.

 

Podívejte se na webové stránky: www.hybajho.cz