Podle Českého statistického úřadu je u nás oficiálně 36 tisíc Rusů (sčítání za rok 2016). Neoficiální počet je samozřejmě o mnoho vyšší - hovoří se až o 100 tisících. A právě o „ruské stopě“ v Česku kdysi a dnes proběhne debata, související s nedávno vydanou knihou Rusové v Praze.

Zmizelí Rusové

Československo ve 20. letech přijalo a podpořilo více než 25 tisíc ruských emigrantů, někteří přišli hned po revoluci, další později. V roce 1922 rozšířili pražskou ruskou obec někteří cestující známého „parníku filozofů“ - vědci, lékaři, právníci, spisovatelé a filozofové, které nový ruský režim vyhnal z vlasti.

Meziválečné Československo se tak stalo důležitým centrem ruského exilu, k jehož představitelům patřili významní učenci, literáti a intelektuálové. Vše ale skončilo příchodem Rudé armády v květnu 1945, pro mnohé pražské Rusy znamenající smrt, věznění či pracovní tábor. A také vymazání z historie, dalších 40 let se o nich a jejich osudech nesmělo mluvit.

Kdo jsou dnešní pražští Rusové

Kdo byli tito Rusové? Jaké bylo tehdejší česko-ruské soužití? Jak dnešní Rusko hledí na svou minulost? A jací Rusové (Východoevropané) dnes žijí v Praze a Česku? To vše jsou otázky, které si chce debata k nové knize o Rusech v Praze klást.

Diskutovat budou Alexej Kelin, člen Rady vlády ČR pro národnostní menšiny, novinář Ondřej Soukup a slavista Mychajlo Fesenko. Debatu moderuje historik a filozof Petr Hlaváček.

 

www.vaclavhavel-library.org