Kurátorem výstavy je britský umělec a pedagog Ben Parry a Epos 257, jedna z nejvýraznějších postav českého street artu.

Mezi vystavujícímu je i legendární Nishi, japonský autor, který svou pověst světové hvězdy získal díky svým specifickým instalacím v blízkosti významných soch a památníků. Sochy obestavuje a vytváří přímo kolem nich plně vybavené místnosti sloužící v některých případech jako funkční hotelové pokoje.

Komunikace ve veřejném prostoru

Neméně proslulý je i polský umělec Krzysztof Wodiczko, který už u nás vystavoval v roce 2013 v Centru současného umění DOX. Své velkoformátové projekce na budovy realizoval už více než osmdesátkrát, a to v desítkách zemí napříč kontinenty. Zaměřuje se na specifická témata spojená s válkou, traumaty, pamětí a komunikací ve veřejném prostoru.

Za Česko Ztohoven anebo Kintěra

Českou scénu zastupuje mimo jiné kontroverzní skupina Ztohoven, známá akcemi jako byl atomový výbuch v přímém přenosu anebo červené trenky nad Hradem. Vystavovat bude i Krištof Kintera ze skupiny Jednotka, který patří mezi nejvýraznější umělce své generace už od začátku svých studií na AVU. V Praze dnes stojí dva pomníky s jeho nezaměnitelným rukopisem – Memento Mori pod Nuselským mostem a Bike to Heaven na Nábřeží kapitána Jaroše.

Cultural Hijack má podporu hlavního města Prahy.

 

Podívejte se na webové stránky: www.culturalhijack.org