Festival netradiční formou představuje známé i neznáme skvosty architektury. A to jak moderní, odbornými cenami ověnčené budovy, tak i historické klenoty. Do projektu se zapojili desítky architektů, urbanistů a dalších odborníků, veřejnosti se na krátký čas otevřou unikátní budovy, historické paláce, průmyslové areály. Za architekturou se účastníci vydají také netradičně: po vodě, na kole i v poklusu.

Hurá dovnitř!

V rámci festivalu se lidé opět podívají do míst, která jim běžně zůstávají nepřístupná. Populární program Hurá dovnitř! zahrnuje reprezentační patro Obecního domu, poprvé bude letos otevřen Laichterův dům u Riegrových sadů, jehož autorem je Jan Kotěra.

Návštěvníci budou moci prozkoumat i budovu Prague Gallery s jejím dalším programem anebo nově zrekonstruovanou galerii MeetFactory. Pro zájemce se otevřou také perly funkcionalismu, jakými jsou Podolská vodárna anebo třeba areál Thomayerovy nemocnice nebo Bohnické léčebny.

Pro ty, koho zajímá současnost, je tu vycházka na Pankráckou pláň anebo po stopách pražského nenápadného street artu, starých muralů a art instalací ve veřejném prostoru.

Století české architektury

Hlavním tématem letošního ročníku je 100 let české architektury – tedy připomínka výročí republiky v architektonickém zrcadle. Vybrané procházky a prohlídky se proto zaměří na typické architektonické styly první republiky, jako jsou kubismus, národní styl, purismus či funkcionalismus, představí to nejlepší, co vzniklo v uplynulých 100 letech. Neopomene se však ani dnešní podoba staveb a některé jejich transformace.

Speciální pozornost bude věnovaná veřejným a kulturním stavbám a také veřejnému prostoru. Nejen milovníky vlaků pak potěší procházky a prohlídky věnované nádražím.

Kde bydlel primátor?

Období první republiky se týká hned několika komentovaných procházek. Historik architektury Vladimír Czumalo se v programu s názvem Jak staví demokracie zaměří na stavby, které Československá republika spojovala se vzdělaností a vysokým školstvím. K vidění budou například vládní budovy v pražských Dejvicích anebo Rezidence primátora hlavního města Prahy, která byla zřízena v budově Ústřední knihovny města Prahy. Z primátorů rezidenci skutečně obýval pouze Karel Baxa (ve funkci v letech 1919–1937).

Prezidentské salonky na nádražích

Pro nadšence do železnic a nádraží se otevře třeba pražské Masarykovo nádraží. To bylo postaveno už v letech 1844 až 1845 jako první nádraží v metropoli. Vzhled změnilo při přestavbě v letech 1873 až 1874.

Zpočátku nemělo přijímací místnost pro vzácné návštěvy, a tak i v červnu roku 1854 musel být císař František Josef I. přivítán na peroně a v nádražní hale. Když navštívil Prahu začátkem února 1876, už se dočkal poct v novém salonku. V podobě, v jaké salonek návštěvníci uvidí, si ho při cestách užil právě sám T. G. Masaryk.

Pražské Hlavní nádraží se nenechá trumfnout a v rámci festivalu Dny architektury rovněž nabídne návštěvu prezidentského salonku.