„Během Hradozámecké noci může návštěvník spatřit a zažít památku doslova v jiném světle. Noční atmosféra totiž dodává známým místům neopakovatelné kouzlo. V tomto je tradiční Hradozámecká noc skutečně jedinečná," uvedla Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu, který akci pořádá už od roku 2010.

Otevřou hrady, zámky, kostely, paláce i kláštery

Stejně jako v předchozích letech se i letos do akce zapojuje celá řada památek v celé republice. Návštěvníci můžou v noci zavítat jak na hrady a zámky, prohlédnout si za svitu měsíce lze třeba i kláštery, magickou atmosféru v tomto čase nabídnou také kostely, ba dokonce i vily nebo paláce.

Stačí si jen vybrat a nechat se vtáhnout do různorodého kulturního programu – od nočních prohlídek, přes divadelní představení a hudební vystoupení až po komponované programy.

V Praze do pěti objektů

V Praze Hradozámecká noc brány otevře hned pěti objektům. Návštěvníky v rámci této akce přivítá Chvalský zámek, Invalidovna, zámek Slovanka, Valdštejnský palác a Valdštejnská zahrada a také Zahrady pod Pražským hradem.

A co kde zažijete? Tak třeba Chvalský zámek si pro vás připravil v době od 18:00 do 22:00 hodin komentované prohlídky se zámeckou komornou. A procházka to bude vskutku zajímavá, protože znalá průvodkyně na zámeckých pánech nenechá nit suchou. Od 19:00 hodin pak děti jistě potěší divadelní pohádka Čertovské čarování, kterou na krytém zámeckém nádvoří uvidíte v podání souboru Právě začínáme.

V barokním komplexu Valdštejnského paláce bude 25. srpna otevřeno do 22:00 hodin. Zde můžete prozkoumat historické prostory paláce a mimo jiné si také v Mytologické chodbě prohlédnout výstavu k 50. výročí pražského jara nazvanou Československý parlament v roce 1968. Od 18:00 hodin se pak v zahradě nechte unášet jazzovými tóny pražského swingového orchestru Harmcore Jazz band.

Kultura ve světle svíček a pochodní

Kulturní program ve světle svíček nabídne i zámeček Slovanka, kde k poslechu zahrají kapely Kanafas a P.R.D.I., své umění předvedou i historičtí šermíři, těšit se můžete také na grilované klobásy a ochutnávku piv z pivovaru Černá hora.

Pochodně se po setmění rozsvítí rovněž v Zahradách pod Pražským hradem, kde však bude program Hradozámecké noci probíhat už od desáté hodiny dopolední. I zde zažijete přehlídku historického šermu, milovníci historie by si neměli nechat ujít komentované prohlídky zahrad s odborným výkladem. Ani děti nepřijdou zkrátka – ty si můžou vyzkoušet třeba lukostřelbu. Navíc tu bude k zakoupení med a chybět nebudou ani další pochutiny k občerstvení.

Letos poprvé se do Hradozámecké noci připojí i pražská Invalidovna, kde se můžete zapojit do prohlídek vedoucích severním a východním křídlem. Mimo jiné tak uvidíte kapli, ubytovací jednotku či stopy po filmových produkcích.