Slam poetry vznikl v 80. letech v Chicagu, kde mladí ovlivněni kulturou slamů improvizovali básňové texty a pořádali v básnění „spatra“ soutěže, takzvané battly. Obsah, forma i styl vystoupení mladých umělců jsou omezeny pouze daným časovým limitem, rekvizity nejsou povoleny.

Během let se tento trend postupně rozšířil do celého světa, u nás se slam poetry datuje zhruba od roku 2000. A jeden z nejzajímavějších večerů se slam poetry pořádá už posedmé pražský Cross Club.

Slavní slameři z minulého ročníku

Večer nazvaný Cross slam - nová generace je otevřené pódium pro začínající slamery, kteří zatím neměli šanci veřejně vystoupit. Cross slam za rok své holešovické existence dokázal, že má smysl objevovat a podporovat nové talenty a dodávat slamové scéně svěží vzduch.

Loni Crossem prošli například Tukan, Caledon, Tomáš Straka, Mango, Naďa Hůlková a řada dalších slamerů a slamerek, kteří dnes vystupují po celé republice.

Kdo se proslaví letos?

2. dubna se na holešovickém pódiu představí umělci Petra Nandrážiová, "Ten co jí kytky", Folťas, LoBo, Arpa, Tom Pucholt a Matěj Štědrý. Každý z nich dostane mikrofon, svých pár minut slávy – a bude bojovat o přízeň publika. Kdo uspěje?