Stand-up comedy je žánr, který se k nám dostal z amerických barů, kde se zrodil už před více než 100 lety. Žánr proslavil v 50. letech Lenny Bruce.

A co jde? Komik stojí sám před publikem a baví ho jen za pomoci mikrofonu. Bavič nejčastěji vypráví dlouhé příběhy a monology „ze života“, na které potom navazují krátké vtipy na "posilněnou". Kdysi vtipy a humorné skeče postupně vystřídal satirický humor, kterým účinkující vyjadřuje svůj pohled na svět a své názory.

Vystoupení je později dostupné na DVD, internetu a TV. Díky těmto médiím se obliba stand-up komiků neuvěřitelně šíří.

Vystoupí mladí komici

V Crossu vystoupí mladí představitelé tohoto žánru Martin Filippi, Kristýna Haklová, Naďa Hůlková, Jiří Jakima a další. Martin Filippi o sobě říkává, že má rád lidi, co mají vlasy a smysl pro humor. Což jsou prý dvě věci, které jemu chybí. Jeho kolega Jiří Jakima zas s oblibou hraje na humornou strunu ovlivněnou sexistickými sitcomy 90. let.

Tyhle dva a jejich kolegy prostě musíte vidět – skrze vypilované gagy umí uvolnit přetlak publika a přimět ho upřímně se zasmát.

Pokud si myslíte, že i ve vás dříme talent komika, Cross vám umožní vyzkoušet si, zda to zvládnete. Napište na mail divadlo@crossclub.cz, domluvte si datum a přijďte si sami zkusit, jak těžké je vypointovat historku.