Tak jako každý rok, se i letos do KD Mlejn sjedou ženy z různých koutů Evropy, aby oslavily svátek ženského nového cirkusu. Spojení divadla a často až neuvěřitelných fyzických výkonů si právem získalo nadšené příznivce mezi českými diváky, kteří se letos mohou těšit na akrobatky nejen z České republiky, ale také z Německa, Švédska, Norska, Finska, Francie či Portugalska.

Cirkus z první ruky

Komorní útulný prostor KD Mlejn umožňuje divákům obdivovat výkony umělkyň tak zblízka, jak je to jen možné. Náročná představení akrobatek, mimika jejich tváře a ojedinělá možnost přímého kontaktu s publikem zprostředkovává nový cirkus doslova nadosah.

A pokud bude mít někdo zájem naučit se něco z toho, co viděl, má možnost. Součástí festivalu jsou totiž i workshopy pro děti i dospělé, kde akrobatické umění zprostředkují ti nejlepší v oboru.

Co je nový cirkus?

Nový cirkus byl poprvé pojmenován jakožto svébytný umělecký druh ve Francii. Stal se součástí francouzské národní kulturní identity a velmi žádaným uměním. Byl natolik inspirativní živou uměleckou formou, že začal spontánně pronikat do okolních evropských zemí.

Dnes se svébytnou podobou nového cirkusu můžeme setkat na většině území Evropy, také v Kanadě, USA, Austrálii i Kolumbii.

Tanec, hudba, akrobacie

To, co je novému cirkus vlastní, je bezpodmínečná přítomnost jedné určité výrazové složky - cirkusu. Rozumíme jím všechna cirkusová umění, jejich jednotlivé disciplíny i různé stupně náročnosti.

Jednoduše lze říci, že tak jako v divadelním představení jeho tvůrci pracují s nejrůznějšími výrazovými prostředky (slovo, pohyb, tanec, světlo, hudba, scénografie), novocirkusoví tvůrci to dělají stejně. Jen jako základní výrazový prostředek si vezmou na pomoc různé cirkusové disciplíny.

 

Podívejte se na webové stránky: www.funfatale.cz