Na autora oblíbeného Dannyho Smiřického, který byl nejen ústřední postavou románu, ale i stejnojmenného filmu Tankový prapor, se bude vzpomínat čtením z jeho knih.

Dílo a život Josefa Škvoreckého zprostředkuje plejáda osobností, milovníků jeho díla, znalců a čtenářů. A příjemným podvečerem bude provázet Jáchym Topol, český básník, prozaik, hudebník a žurnalista, jenž se stal v říjnu roku 2017 za román Citlivý člověk laureátem Státní ceny za literaturu.

Josef Škvorecký ve zkratce

Spisovatel prózy, poezie, esejů, překladatel, publicista a rodák z Náchoda. Ve své době patřil k nejpřednějším českým spisovatelům, kteří nalezli velké ohlasy i mimo Československo.

Nekonečnou inspirací byly Škvoreckému především vlastní prožitky, sny a touhy. „Každý, kdo je hodný jména spisovatel, žije z toho, co zažil do svých 18 let, protože to je život, kdy máte ještě čerstvou duši," řekl před svými osmdesátinami spisovatel. "Když zestárnete, už to není tak intenzivní, to už skoro všechno člověk zažil. To je aspoň můj případ."

Tankový prapor a život v emigraci

Snad největší pozornost vzbudil Škvorecký svým románem Tankový prapor, který se po roce 1989 dočkal zfilmování. Právě kvůli tomuto dílu, jehož tisk byl v Československu v roce 1969 zastaven, zůstal v emigraci v USA a později v Kanadě.

V Torontu založil Josef Škvorecký se svojí manželkou Zdenou Salivarovou nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Zde vydávali díla exilových a doma zakázaných autorů včetně vlastní tvorby. Do roku 1993 takto vydali přes dvě stě titulů.

Přijďte si připomenout Škvoreckého knihy na veřejném čtení a zavzpomínat tak na tohoto výjimečného autora.