Esejista, historik umění, básník a prozaik Josef Kroutvor se narodil 30. března 1942 v Praze. Vystudoval filozofii, historii a dějiny umění na FF UK. Nějaký čas strávil na univerzitě ve francouzském Besanconu.

Od roku 1970 působil v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze jako odborný pracovník se zaměřením na dějiny plakátu, od roku 1993 je vedoucím oddělení užité grafiky a fotografie.

Středoevropan Kroutvor

Josef Kroutvor je autorem, utvářejícím svůj literární, ale především vnitřní svět ze zlomků a torz dávných i moderních architektur a městských labyrintů, z ohlasů uměleckých děl minulosti i současnosti (Egon Schiele, Gustav Klimt, Josef Váchal, Jiří Sopko), z ozvěn a šepotů, vlnících se nad kavárenskými stolky Prahy, Vídně, Paříže nebo Benátek. Je jedním z posledních představitelů zanikajícího středoevropanství.

Praha mizerná

V loňském roce vydal unikátní knihu nazvanou Praha mizerná. V jejích esejích popisuje pražské centrum i periferii tak, jak je vnímal při svých toulkách od 60. let až do poloviny let 90.

Praha mizerná Josefa Kroutvora fascinovala. Stal se pražským chodcem, vstoupil do každodenního dialogu s městem, pozoroval a naslouchal. Ve své knize zavede čtenáře do magických uliček pražského ghetta, vylíčí, jak vypadaly výlohy, krámky, fasády domů, pasáže, bufety, kina, bary, hospody a lidé, kteří zde žili. Připomene rovněž projevy intelektuální ironie i absurdity lidového humoru.

Beseda i projekce fotografií

Kroutvor zaznamenal tvář města v podobě, na kterou vesměs jeho obyvatelé a představitelé nebývají pyšní. Nicméně, šlo o nedílnou součást Prahy, která, jak se časem ukázalo, skrývala opravdové kulturní klenoty.

Autora uvede a otázky bude pokládat Jiří Fiedor z nakladatelství Pulchra, které knihu Praha mizerná vydalo. Na besedě budou promítnuty i fotografie Jana Reicha, které knihu doprovázejí.