Knihovna Václava Havla se věnuje nejen odkazu našeho prvního českého prezidenta, ale také organizuje přednášky, konference, společenské, kulturní akce a různá setkání.

Jedním z těchto setkání je také představení pamětí slavné rakouské novinářky narozené v Praze v aristokratické rodině - Barbary Coudenhove-Kalergi.

Doma je všude

Její kniha vás přenese do epicentra důležitých historických událostí minulého století s fascinujícími osobními zážitky. Ve svém životním bilancování dokázala spisovatelka udržet důležitou rovnováhu mezi vlastním osudem a pohledem na dějiny.

Barbara Coudenhove-Kalergi

Autorka patří k těm, kteří byli po konci 2. světové války vyhnáni ze svého domovského města. Její novinářská kariéra ji později opakovaně zaváděla do střední Evropy, kde se při střetech mezi národy, jazykovými skupinami a válečnými koalicemi po staletí odehrávalo i nesčetně osobních dramat.

Velkou část profesionálního života věnovala právě Československu, Polsku, Maďarsku. Působila řadu let jako korespondentka největší rakouské rozhlasové a televizní společnosti ORF ve východní Evropě a informovala v zahraničí o blížícím se převratu ve státech za železnou oponou.

Osobně se účastnila například první návštěvy Jana Pavla II. v Polsku, vzniku nezávislých odborů v roce 1980 v Gdaňsku, pádu Berlínské zdi, či válečných konfliktů v bývalé Jugoslávii.

Za to, co udělala pro demokracii a lidská práva, jí v roce 2001 udělil Václav Havel Řád Tomáše Garrigua Masaryka.