Akce jsou umocněny prostředím, ve kterém se konají. Winternitzova vila je totiž dílem uznávaného architekta - jde o poslední Loosovu realizovanou budovu.

Unikátní stavbu zadal u architektů Adolfa Loose a Karla Lhoty v roce 1931 pražský právník JUDr. Josef Winternitz jako rodinnou vilu pro svoji manželku Jenny Winternitzovou, dceru Suzanu a syna Petra. Stavba trvala jeden rok, rodina vilu obývala do roku 1941, kdy ji byla nucena přepsat na Auswanderungsfond für Böhmen und Mähren (Vystěhovalecký fond). 

Pohnutá historie

Celá rodina byla roku 1943 transportována do Terezína a později do koncentračního tábora Osvětim, kde v plynové komoře zahynul jak JUDr. Josef Winternitz, tak jeho syn Petr. Jenny Winternitzová a dcera Suzana válku přežily, po ní ale neměly na zaplacení dědické a milionářské daně – a tak vilu darovaly státu. Zbytek rodiny se o vile dozvěděl až v roce 1991 při přípravě restitucí.

Jenny ani Suzana se restituce nedočkaly. Vilu se do současné podoby podařilo zrekonstruovat jen díky nezměrné energii a práci vnuka JUDr. Josefa Winternitze Ing. Stanislava Cysaře. V současné době se ve vile konají prohlídky, výstavy, přednášky věnované umění a další kulturní akce.

Básník a výtvarný kontext

12. března zde Kristýna Jirátová představí dílo francouzského prokletého básníka Charlese Baudelaira nejen v kontextu výtvarného umění 20. století.

Jak přežívá básníkova osobnost, dílo a celkový fenomén „prokletí“ skrze 20. století a v současnosti? Kteří umělci čerpali z Baudelairova díla? Do jakých konkrétních podob promítli ducha jeho básní? Lektorka návštěvníky přesvědčí, že Baudelairova sbírka Květy zla inspiruje umělce dodnes.