Festival VyšeHrátky pořádá od roku 2004 vždy na začátku září Studio DAMÚZA o.p.s. ve spolupráci s NKP Vyšehrad. Jde o interaktivní festival se zaměřením na loutkové a autorské divadlo a hravě vzdělávací aktivity pro širokou veřejnost odehrávající se na Královské a knížecí akropoli Vyšehradu.

Projekt stojí na principu propojování umění, hry a vzdělávání. Kromě divadelních představení nabízí také tematické workshopy, a již tradiční divadelní bojovku, letos s podtitulem Chytře a jednoduše: Zpráva o vynálezcích.

Všední dny pro školy, víkend pro veřejnost

Ve všední dny, tedy od 4. do 8. září bude dopoledne Vyšehrad patřit školám. Právě pro ně zde pětkrát za sebou proběhne unikátní zážitková divadelní bojovka, tento rok zaměřená na převratné vynálezy a důležité vynálezce.

Od pátku 8. do neděle 10. září pak VyšeHrátky nabídnou program pro (nejen) dětské návštěvníky různých věkových kategorií. V rámci víkendového programu pak návštěvníky festivalu čekají pohádky a workshopy souborů z různých koutů České republiky i sousedního Slovenska.

Loutky, cirkus a film

„Několik příběhů pro děti od 5 let odehraje pořádající Studio Damúza a stálý host VyšeHrátek Divadlo Toy Machine. Historii filmové techniky, principy promítání a filmových optických klamů představí Divadlo Činema. Centrum pro nový cirkus – CIRQUEON dá malým i velkým možnost vyzkoušet si základní akrobatické prvky," přibližuje některé z mnoha položek víkendového programu ředitelka festivalu Tereza Tomášová.

Chybět nebude ani Divadlo Continuo, představení pro nejmenší diváky od 10 měsíců do 3 let přiveze Bábkové divadlo na Rázcestí z Bánské Bystrice, tříleté a o něco starší děti pobaví loutková pohádka Divadla Odivo.

 

Podívejte se na webové stránky: www.vysehratky.cz