Galerie na výstavě prezentuje grafické listy a další tištěná média. Umělci nejsou pouze členy Hollaru, přizváni byli také tvůrci z Německa anebo Polska. Svá díla představují například Ivo Sedláček, Irmgard Flemming, Kaška Pietrzak, Michal Kurkowski, Andrzej Brzegowy, Andrzej Markiewizc, Adam Romaniuk, Ondřej Michálek anebo Xénia Hoffmeisterová.

Naši zástupci

Ivo Sedláček dvanáct let působil jako kurátor výstav současného umění ve Státní galerii ve Zlíně. Věnuje se malbě, kresbě a tvorbě objektů. Má za sebou desítky výstav doma i v zahraničí. V roce 1994 byl spoluzakladatelem výtvarného ateliéru Zlínské soukromé vyšší odborné školy umění.

Dalším z českých autorů, sdružených ve spolku Hollar, je grafička, ale také kostýmní a scénická výtvarnice Xénia Hoffmeisterová. Ta do roku 1989 pracovala jako scénografka a kostýmní návrhářka v kamenných divadlech v Českých Budějovicích, Ústí nad Labem a Praze. Prakticky zaměřená divadelní profese jí však připadala příliš svazující, a tak se rozhodla plně věnovat volné výtvarné tvorbě. Zabývá se především malbou a tvorbou soch a objektů, vytváří ale i volnou a užitou grafiku a keramiku. Od roku 2001 je členem výtvarného spolku Mánes a od roku 2004 je členkou výtvarného spolku Hollar.

O výstavě

Název výstavy, tedy Host, můžeme podle kurátorky Lenky Vilhelmové uchopit podle významu slova či vycházet z asociací… Každý umělec má svého hosta: přítele, nepřítele, hosta - strašáka, hosta poetu, hosta chtěného či nechtěného.

Někteří ctí biblické rčení: Host do domu Bůh do domu. Někteří jsou ukryti ve svém nitru a pracují se svojí imaginací – kde se jim zjevuje host v neuchopitelném tvarosloví, ti druzí reagují na současnou realitu lidstva, která nás bolestně zraňuje…