Mistr olejů, akvarelů i kreseb

Expozici připravila kurátorka Kateřina Kuthanová Bednářová, která pro ni vybrala okolo dvaceti děl z nepřeberného množství Jiránkových maleb, akvarelů, kreseb a dřevorytů, jež se ve Sbírce grafik a kreseb NG nacházejí. „Chceme připomenout tuto výraznou osobnost přelomu 19. a 20. století, která se tak významně zapsala do vývoje českého moderního umění,“ vysvětlila důvod vzniku výstavy její kurátorka.

K nejpůsobivějším obrazům výstavy patří cyklus bílých studií, na nichž Jiránek zachytil období svého největšího štěstí, kdy často maloval svoji ženu Antonii. Dalším významným cyklem v Konírně Paláce Kinských jsou akvarely, které vznikaly na Moravském Slovensku a na Slovensku, kde Jiránka uhranulo téma zbojníků. Jeho několikaletá posedlost vyvrcholila obrazem nepokořeného hrdiny Jánošíka.

Hledání cesty mezi slovem a obrazem

Obraz Jiránkovy osobnosti dokreslují na výstavě rodinné fotografie či jeho četná korespondence s významnými českými osobnostmi. Už odmalička formoval jeho literární nadání Jaroslav Vrchlický, když se později vedle psaní začal zajímat i o malbu, maloval pod vedením Maxmiliána Pirnera či Vojtěcha Hynaise.

Expozice je nazvaná Polemiky z toho důvodu, že Jiránek celý život přemítal, zda ke svému uměleckému vyjádření využije výtvarnou či literární formu. „Otázkou nicméně stále zůstává, jestli byl lepší malíř či literát, protože jeho literární činnost je tak vynikající jako jeho malba.“

Zkuste malovat s Jiránkovým příbuzným

K výstavě vydala NG katalog a doprovází ji i řada speciálních akcí a workshopů včetně jednodenní výtvarné dílny, kterou povede akvarelista Paul Riley, příbuzný Miloše Jiránka. Více informací najdete na www.ngprague.cz.