Den poezie je otevřený všem, kteří chtějí po dobu více než dvou listopadových týdnů oslavovat poezii způsobem, který si sami zvolí. Festival vznikl před 19 lety jako připomínka narozenin Karla Hynka Máchy, které jsou 16. listopadu. Postupně se rozrostl do akce, která trvá takřka celý listopad. Každoročně se koná v mnoha městech České republiky a již několik let je počtem akcí nejrozsáhlejším festivalem poezie u nás.

Labyrint světa

Letošní téma – Labyrint světa - bylo inspirováno prací význačného českého myslitele, učitele a humanisty Jana Amose Komenského, od jehož narození letos uplyne 425 let. Komenský je všeobecně známý novátorstvím svého myšlení, empatií i šíří své vize a jeho slova jsou v labyrintu dnešního světa, který čím dál tím více postrádá právě takové vzory, jakým Komenský byl, stále aktuální.

Zahájení v duchu Komenského

Pražská část programu je velice obsáhlá, plná zajímavých akcí. Zahájení v naší metropoli proběhne 12. listopadu v Literární kavárně v Řetězové ulici. První večer začne v duchu letošního tématu festivalu vernisáží koláží Miroslava Huptycha s názvem Labyrint světa/ráj srdce, autorským čtením básní Miroslava Huptycha a přednáškou jednoho z největších znalců díla a života Jana Amose Komenského profesora Jana Kumpery. Součástí večera bude i křest kalendáře s kolážemi Miroslava Huptycha.

Mezinárodní účast

V Praze proběhnou i další zajímavé akce. Jelikož je festival mezinárodní, dojde například na setkání s islandskou básnířkou Gerdur Kristný a nizozemským básníkem Mustafou Stitou. Těšit se můžete i na večer skotské poezie, setkání s polskými, maďarskými anebo třeba estonskými autory. V programu najdete i mnoho dalších autorských čtení, divadelních představení a setkání s poezií.

Nedílnou součástí festivalu,  který podpořilo hlavní město Praha, je také tradiční setkání u sochy básníka Karla Hynka Máchy v den jeho narozenin 16. listopadu.