Letošním tématem festivalu je obraz. Mnoho titulů se tedy vyznačuje silnou vizuální stránkou anebo spojením divadla a výtvarna.

Největší a nejbohatší část programu uvidíte v Divadle Komedie, které bude festivalem po delší době opět otevřeno. Hrát se bude nejen v divadelním sále, ale také v zákulisí, ve foyer anebo v divadelní kavárně. Zde festival představí výtvarníky a divadelníky Petra Nikla, Petra Krushu a Aleše Čermáka. V pánské šatně odehraje Martin Pechlát monodrama Zjevení pudla, které přímo pro něj napsal režisér Ondřej Škrabal.

Obrazy a slova

Festival uvede také Brněnské Divadlo U stolu a jeho scénické čtení Senecovy nejčernější tragédie Thyestes. Půjde o jednu z posledních šancí toto unikátní divadlo vidět, v letošní sezoně totiž oznámilo ukončení činnosti.

Protože se tento rok nese ve znamení osmičkových oslav, bude mít festival i politický obsah. Letošním mottem akce je citát Stanisława Jerzyho: Když se opice zasmála svému obrazu v zrcadle, zrodil se člověk. „Citát v sobě ukrývá ono slovo OBRAZ, které budeme s našimi umělci vykládat různě. Snad mohu prozradit, že například v projektu Aleše Čermáka On the Black Universe popřeme jeho vizuální stránku a vyložíme ho pouze akusticky. A především dokonale vypovídá o tom, co je ona lidskost, které se nám nedostává,“ vysvětluje dramaturgyně festivalu Lenka Dombrovská.

Politická linka

V politické linii festivalu bude uvedena česká premiéra Vzteku Elfriede Jelinek. Inscenaci, ve které vystupují pouze herečky, režírovala Lucie Ferenzová, jež angažovaný a radikální text Jelinek režijně zpracovává poněkolikáté.

Mimopražská divadla pak přivezou vzpomínky na totalitu. Undergroundový Absintový klub Les představí muzikál s předlouhým názvem Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce, který se opravdu stal. Napsal a režíroval ho Tomáš Vůjtek, hudbu složil Jan Gajdica.

Hra Tomáše Vůjtka je inspirována skutečným příběhem úspěšného českého herce, který se v roce 1949 dobrovolně stal spolupracovníkem StB. Díky svému mužnému vzhledu sváděl ženy (nejprve jako agent AK 70, později jako agent Novák), které chtěli estébáci kompromitovat, aby je mohli vydírat. Intimní schůzky byly natáčeny skrytou kamerou zaměřenou přímo na mistrovu postel. Svým způsobem je to i hra o našem prvním pornoherci, který se stal poslancem a byl mu propůjčen Řád Vítězného února.

Krtek vezme diváky do ulic

Pražskou nezávislou divadelní scénu reprezentuje Karel Kratochvíl a jeho nové sdružení Krutý krtek. V rámci festivalu budou uvedeny hned tři jeho projekty, které propojují umění s volnočasovými aktivitami, a stávají se tak ještě více apelativnějšími a mají schopnost oslovit široké spektrum diváků. Jde o divadelní bojovku o samizdatu Expedici, divadelní procházku o poválečném „vyrovnání“ s Němci nazvanou Odsunutí a nejen dětem určené loutkové Romské pohádky.

Next Wave vyvrcholí předáním Pocty za alternativní umění. Tentokrát bude ceremoniál silně experimentální – tvůrci v čele s talentovaným choreografem Martinem Talagou se pokusí oceňovat tancem a minimem slov.