Tanec Praha je mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla, který se každoročně koná v průběhu června v Praze a dalších regionech České republiky. Již od roku 1989 představuje na kulturní mapě ČR vrchol taneční sezony.

Hlavním posláním festivalu je reagovat na měnící se podmínky, nové společenské i umělecké impulzy a umožnit co nejširší veřejnosti vnímat progresivní trendy a vrcholná díla tanečně – divadelních oborů. Kvalita, pestrost, aktuálnost, přesah do jiných žánrů i prostor pro experiment, to jsou pro Uměleckou radu festivalu důležité prvky při výběru skladby programu.

Podpora mladé tvorby

Vedle umělců reprezentujících světovou špičku mají v dramaturgii své místo rovněž soubory středně velké a také začínající umělci. Těm festival věnuje linii nazvanou Evropské taneční laboratoře, později Dance NEWs. Složení těchto převážně komponovaných večerů čerpá především z nabídky sítě Aerowaves, která má za cíl objevovat a podporovat mladou evropskou tvorbu, ale také z platforem a soutěží na dalších kontinentech.

Domácí tvůrci hrají prim

Výrazné místo v programu mají i domácí tvůrci. Od roku 2014 vstupuje festival i do role koproducenta. Garantuje a podporuje vznik nového díla českých tvůrců a jeho uvedení v průběhu festivalu.

Češi pod taktovkou světového choreografa

Jedním z vrcholů letošního ročníku je spolupráce českého, mezinárodně uznávaného souboru 420people a choreografa Sidi Larbi Cherkaouie. Sidi Larbi oslnil publikum festivalu již před šesti lety představením Sutra s šaolinskými mnichy. Právě tehdy se poprvé potkal s Václavem Kunešem. Nyní tanečníci 420PEOPLE stanou na jevišti bok po boku tanečníků Sidiho souboru Eastman ve zcela novém díle, které Larbi tvoří právě pro tuto příležitost.

Od buddhismu po flamenco

Tvůrčí záběr jednoho z nejvýraznějších talentů současné taneční scény je mimořádný. Vedle buddhismu se pro svá díla inspiroval flamencem, indickým tancem, ale stejně tak vzdal poctu Michaelu Jacksonovi s proslulým Cirque du Soleil, spolupracoval s filmem (Anna Karenina), divadlem i výtvarníky. Nyní poprvé pracuje se špičkovým českým souborem.

Představení vzniká v koprodukci 420PEOPLE, Eastman, festivalu Tanec Praha a divadla Jatka78 a bude uvedeno 4. a 5. června na Jatkách 78.

 

Podívejte se na webové stránky: www.tanecpraha.cz