Festival zahájí legendární Jiří Kylián s komorním představením East Shadow, inspirovaným dílem Samuela Becketta, v divadle Ponec.

Akci pak 25. června zakončí vystoupení Emanuela Gata. Jde o umělce, který je velmi žádaný na mnoha evropských i světových scénách. V Praze představí svou inscenaci SUNNY.

„Program 30. ročníku je nabitý osobnostmi s velkou zkušeností a respektem. Na scéně uvidíme Sabine Kupferberg s Gary Chrystem v Kyliánově exkurzi do beckettovského absurdního světa, Germaine Acogny, matku afrického současného tance, pak i stejně nestárnoucí kanadskou cyberpunkovou královnu Louise Lecavalier a nakonec Eun-Me Ahn, která roztančí mj. vitální korejské babičky,“ říká ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová.

Tančící babičky

Mottem festivalu je, že tančit může každý. Dosvědčí to právě dílo korejské choreografky Eun-Me Ahn s devíti tančícími babičkami spolu s vynikajícími tanečníky, s nimiž odvážně provokuje proti určité šedi oficiální kultury své země. Pouští se do divokého světa barev, oslovuje seniory na cestách venkovem, natáčí o nich dokumenty, to vše v přirozeném mezigeneračním dialogu, který je nosným tématem celého festivalu.

Spolupráce bez hranic

Větší prostor než dříve dostanou koprodukce českých umělců se zahraničními, čímž dramaturgie reflektuje výrazný posun taneční scény u nás. A nechybí ani prostor pro talenty z Afriky i Evropy. Každé pondělí, třikrát po sobě, uvede festival projekty českých umělců v mezinárodní spolupráci.

Festival je letos významným koproducentem hned čtyř projektů: Útočiště Viliama Dočolomanského, SAME SAME Karine Ponties, Sunday Neurosis Jiřího Pokorného a Radima Vizváryho a NEBOJ tvůrčí dvojice Nicole Mossoux – Patrick Bonté.

Bohatý doprovodný program

Tanec Praha se tradičně věnuje i nejmladším divákům. Letos přiveze unikátní představení vlámského souboru kabinet k pod názvem Horses. Vlámové pozvou diváky do světa nekonečné fantazie přímo s dětmi-spolutvůrci na jevišti.

Dětem jsou věnovány i dílny a workshopy. V rámci doprovodného programu proběhnou také výstavy, debaty, filmové projekce, či site-specific projekty.