Festival, který se tento rok uskuteční už popáté, návštěvníkům zdarma zpřístupní na osmdesát budov a prostorů. A tak umožní zájemcům poznat architekturu různých historických epoch a období. „Poznávání budov, jejich architektury i příběhů je prvním krokem k tomu, abychom v lidech probouzeli zájem o město a jeho veřejný prostor,“ uvedla Andrea Šenkyříková, ředitelka festivalu.

195 budov, 185 000 návštěvníků

Právě ona stála u zrodu tohoto jedinečného projektu. Myšlenka nahlédnout do budov, které nejsou běžně přístupné, mě oslovila hlavně proto, že sama jsem Prahu neustále poznávala, objevovala a poznávat chtěla,“ popsala Andrea Šenkyříková s tím, že když v roce 2013 objevila festival Open House v Londýně, začala přemýšlet o přenesení konceptu do Prahy.

A v květnu roku 2015 se už konal první ročník pražského festivalu, který tehdy veřejnosti otevřel dveře třiatřiceti budov. Během dalších ročníků počet zpřístupněných objektů dosáhl čísla 195, přičemž tyto budovy a prostory, mezi než se řadí historické paláce, reprezentativní vily či moderní kancelářské prostory, navštívilo celkem 185 000 lidí.

Šetrné budovy

I letos festival návštěvníky zavede do zajímavých budov. Tentokrát organizátoři přichystali dvě tematické sekce. První je nazvaná „Šetrné budovy“ a zastoupeny jsou v ní stavby, které představují různé způsoby, jak ve stavebnictví hospodárně využívat zdroje s minimálním dopadem na životní prostředí. „Jako výrazného zástupce této sekce bych zmínila zejména moderní budovu Visionary, která na začátku dubna získala jako první budova v ČR certifikaci WELL GOLD zohledňující zdravé pracovní prostředí," zve na prohlídku unikátní stavby Andrea Šenkyříková. 

Podívat se můžete například i do budovy Mezifakultního centra enviromentálních věd II, nebo do atraktivní kancelářské budovy Palác Křižík II či multifunkčního komplexu Quadrio.

Objekty v majetku Prahy

Druhá tematická sekce pak představí „Budovy v majetku hl. města Prahy“. Své brány otevře návštěvníkům například největší stadion na světě - Velký strahovský stadion, který městu připadl po vleklých sporech v roce 2014. Nyní se zpracovává studie na jeho další podobu.

Vůbec poprvé bude široké veřejnosti zpřístupněn nárožní renesanční dům Pážat pánů z Martinic na Hradčanech. Tato kulturní památka pochází z období vlády Rudolfa II., který zde ubytovával pážata. Dům pamatuje ale i nespočet dalších různých obyvatel.

Chcete znát jeho historii? Nenechte si prohlídku ujít! Stejně jako návštěvu dalších objektů.

Seznamu budov, které lze navštívit, najdete na webu projektu.