Poprvé ve čtyřleté historii společného turnaje pro týmy z Česka a Slovenska, vyhrál slovenský celek. Ve finálovém klání si totiž Zbrojovka Brno nedokázala pohlídat jednobrankové poločasové vedení a trnavský Lukáš Csáno dvěma góly vystřelil slovenským mladíkům titul vítězů Nike Premier Cupu 2016.

Nedělní chladné dopoledne otevřely zápasy o umístění, ve kterých nejvíce lákalo střetnutí o 5.-8. místo mezi v základní skupině suverénně hrajícím Hradcem a pražskou Slavií, která v turnaji obdržela jediný gól až v prohraném čtvrtfinále. Mladíci z Edenu však i tento zápas nezvládli a prohráli jasně 3:0.

Od 10:00 poté vypukly semifinálové boje, ve kterých o emoce ani branky nebylo nouze. Doslova heroický výkon a odhodlání předvedla brněnská Zbrojovka proti Slovanu Bratislava. Brňané ještě deset minut před koncem zápasu prohrávali 1:3, avšak ani za tohoto nepříznivého stavu nesložili zbraně a 3 brankami poslali Slovan do boje „pouze“ o bronz.

Druhé semifinále rozhodla jediná branka, která posunula do finále slovenský tým z Trnavy a domácí tým AC Sparta Praha do bitvy o 3. místo.

Velké finále nedělního programu i celého 3-denního turnaje odstartovala bitva poražených semifinalistů – Sparty a Slovanu, kteří se již potkali v základní skupině (1:1). Souboj tradičních rivalů měl nečekaně hladký průběh. Sparta si rychle vytvořila čtyřbrankové vedení, které bratislavští stihli pouze korigovat.

Nejočekávanější tajenka česko-slovenského turnaje začala psát svá první písmenka ve 14:30 i pod dohledem patrona turnaje Josefa Šurala. Souboj týmů, kteří se stejně jako aktéři v boji o 3. místo utkali mezi sebou již v základní skupině, začali lépe fotbalisté z Moravy a v polovině utkání vedli 1:0. V druhém poločase však odhodlaní hosté zabojovali a dvěma brankami Lukáše Csána vývoj zápasu otočili. Závěrečný tlak ze strany Zbrojovky se již nekonal a trnavští si tak v klidu dokráčeli pro historicky první titul vítěze Nike Premier Cupu.


Ohlasy trenéra (Spartak Trnava): „Turnaj to byl velmi kvalitní, výborná organizace, kvalitní zápasy. Samotný program byl pro nás náročný, měli jsme trochu problémy s hráči a se zraněními. Ze skupiny jsme postoupili trochu se štěstím, ovšem potom jsme odehráli velmi těžké zápasy – Slavia, Sparta, Brno, kde kluci ukázali charakter, a to rozhodlo.“

„Herně se mi líbilo určitě nejvíce Brno, snažili se hrát fotbal. Poté Sparta se Slavii měli velmi dobré individuality. A nezapomenu i na Slovan, který předváděl velmi pěkný fotbal.“


Ohlasy trenéra (Zbrojovka Brno): „Největší dojem na nás zanechalo utkání o postup do finále, kdy jsme 1:3 prohrávali a podařilo se nám to otočit. Kluky musíme ocenit a pochválit za to, jak nejen k tomuto zápasu, ale celému turnaji přistoupili a že se snažili držet našich pokynů i na úkor výsledků. Šlo o hodně a my samozřejmě chtěli vyhrát, ale máme nějakou cestu, které se chceme držet a to nás paradoxně stálo i to finále, kde jsme dostali obě branky po našich hrubých chybách. Přesto jsem s výsledkem velice spokojen.“

V rámci slavnostního závěrečného ceremoniálu došlo tradičně k vyhlášení i kategorií pro nejlepšího hráče, brankáře a střelce turnaje.

Nejlepší brankář: Adam Stejskal (FC Zbrojovka Brno)

Nejlepší hráč turnaje: Šimon Kozák (FC Spartak Trnava)

Nejlepší střelec turnaje: Matyáš Kozák (AC Sparta Praha) – 6 branek