Dva závodníci proti sobě, sjezd z mola, průjezd pěti brankami, střelnice a cíl. „Spojili jsme dva sporty, které v Česku patří co do počtu medailí k nejúspěšnějším. Jsem velice rád, že pozvání přijali závodníci z kajakářské špičky a akci dodali lesk,“ uvedl Martin Kráčalík z pořadatelské agentury Seven Days Agency.

Závodilo se ve třech kategoriích – K1 muži a ženy, C1 muži a VIP, kde na vodě poměřili své síly třeba zlatý judista Lukáš Krpálek, dvojnásobný medailista z olympiády v Rio de Janieru Josef Dostál nebo bývalý skikrosař Tomáš Kraus.

Celkem se divákům představilo 16 kajakářů, 8 kajakářek a 8 kanoistů, z nichž se většina zúčastní i víkendových závodů Světového poháru v pražské Troji. Nechyběli mezi nimi Jessica Fox, Kateřina Kudějová, Vavřinec Hradilek, Jiří Prskavec či Vít Přindiš.

Právě Přindiš ovládl kajakářskou kategorii K1, mezi ženami uspěla Veronika Vojtová a Matěj Beňus se stal nejlepším kanoistou.

„Jelo se mi fantasticky, ale závody jsou loterie. Je to stejné jako v biatlonu – člověk musí hlavně dobře zastřílet, což se mi naštěstí podařilo,“ uvedl Přindiš, jenž vyhrál i první ročník. „Já jsem loni netrefila vůbec nic, teď mi tam naštěstí alespoň něco spadlo,“ smála se Vojtová. „Ale hlavně ta atmosféra! Lidi fandili, bylo to úžasné a moc jsem si to užila.“

Závodníci byli nejprve seřazeni podle současného rankingu do kvalifikačních jízd. Následně již v duelovém souboji – battlu – postupovali pavoukem až do finále.

„Účastníci jsou nadšení, což je pro mě to nejdůležitější,“ řekl ambasador akce a stříbrný medailista z olympiády v Londýně 2012 Vavřinec Hradilek. „Akorát nám Lukáš Krpálek svojí vervou zničil jedno molo, to byl jediný drobný zádrhel,“ dodal s úsměvem.

Prostor v rámci exhibice dostali také paddleboardisti, kteří slalom a střelbu předvedli ve stoje na prknech. Paddleboard si mohli v Energy zoně zapůjčit i návštěvníci, stejně tak byla možnost přispět na dobrou věc pomocí aplikace EPP od Nadace ČEZ.