Rekordních 1 309 účastníků ze 49 evropských států zvládlo v průběhu turnaje sehrát neuvěřitelných 5 843 partií. Z domácích hráčů, kterých se v TOP HOTELu Praha představilo 185, se nejvíce dařilo Richardu Stalmachovi. V kategorii desetiletých byl nasazený až jako 29., po prohře ve třetím kole zabral a až do posledního kola vše jen vyhrával. V závěrečném kole usedl za černé figury proti Griorgi Ponomarevovi z Ruska s vědomím, že v případě výhry by se stal mistrem Evropy… V průběhu partie tahal za delší konec spíše Rus, takže konečná remíza je úspěchem. Stalmach si tak stejně jako Ponomarev během turnaje připsal 7,5 bodu. Na vedoucí dvojici se díky výhře v devátém kole bodově dotáhl ještě další ruský mladík Volodar Murzin a právě tomu pomocné hodnocení přiřklo zlato. Na českého reprezentanta vyšel bronz.

Velké naděje vkládal český reprezentační tým do nejstarší kategorie do 18 let. Mezi chlapci se do nejlepší třicítky vlezlo hned šest domácích, medaile z toho ale nebyla. „Z pohledu českých dětí je to půl na půl, jsem hrozně rád za medaili, která se ale spíše čekala v nejstarších kategoriích. Tam byl před posledním kolem na pátém místě Van Nguyen, naše největší naděje. Rozhodující kolo se mu ale již po několikáté bohužel nepovedlo a prohrál. Máme několik umístění kolem desátého místa, což je také skvělé, ale čekali jsme trochu více,“ zhodnotil výkony trenér reprezentace mládeže David Kaňovský. „V porovnání se světem jsme šachově poměrně malá země, ale máme velmi dobrou generaci chlapců kolem 18 let. Dvě největší naděje Van Nguyen a Jan Vykouk mohli ještě hrát nižší kategorii, ale chtěli jsme, aby se utkávali se silnými soupeři. V příštích letech mohou pravidelně vozit medaile,“ doplnil Kaňovský. Nejvíce bodů mezi nejstaršími z českých hráčů získal překvapivě Josef Havelka Lanškrouna, šest a půl bodu ho vyneslo až na sedmé místo.

Z dalších výsledků českých hráčů je dobré zmínit například Jakuba Petra (do 14 let) či Arsenije Anaškina (do 16 let), kteří získali pět a půl bodu a umístili se vysoce nad svým nasazením. Z dívek se dařilo například Sofii Přibylové mezi čtrnáctiletými (6 bodů, 17. místo). I mezi nejstaršími dívkami máme silnou generaci, mezi první třicítku se jich dostalo pět, mezi nimiž byla nejlepší Natálie Kaňáková z Frýdku-Místku. Šest bodů jí stačilo na jedenáctou příčku.

O hráče se po celou dobu staral více než osmdesátičlenný organizační tým Dr. Jana Mazucha. V hracích sálech na mladé šachisty a šachistky dohlíželo třicet rozhodčích ze čtrnácti států, které vedl domácí Ladislav Palovský. „Nebylo to jednoduché, byla to má první zkušenost s tak obrovskou akcí ve funkci hlavního rozhodčího. Všichni ale odvedli perfektní práci, nemuseli jsme řešit žádný oficiální protest. Mezi rozhodčími se vytvořila skvělá parta,“ okomentoval turnaj z pozice hlavního rozhodčího Palovský.

Během turnaje si pořadatelé připravili pro zájemce spoustu doprovodných akcí, včetně výletu na Karlštejn, do Kutné Hory, bleskový a rapid turnaj a hlavně semináře FIDE pro rozhodčí i trenéry. Právě trenérského semináře se zúčastnili například dlouholetí reprezentanti Zbyněk Hráček či Vlastimil Babula. Jestli jim trénování půjde jako hraní, nemusíme se o budoucnost českého šachu bát.

Lucie FizerováNa závěr turnaje navštívila TOP HOTEL Praha spousta známých osobností, jmenovat můžeme například ministra obchodu a průmyslu Jana Mládka nebo prezidenta Evropské šachové unie Zuraba Azmaiparashviliho, který se zúčastnil i slavnostního ceremoniálu a vyhlašování vítězů.

Záštitu nad mistrovstvím převzal náměstek primátorky hlavního města Prahy Petr Dolínek a starosta městské části Praha 11 Jiří Štyler. Akce mohla proběhnout díky finanční podpoře hlavního města Prahy a městské části Praha 11.