Jak je pro vás Olympiáda dětí a mládeže důležitá?

Díky tomu, že Praha je letos Evropským hlavním městem sportu, má olympiáda pro město velký význam. Hlavně je vidět, že v Praze rostou děti, které se věnují nejen letním sportům, ale i těm zimním. To znamená, že i když je Praha nízko položená, Pražané se ve velkém počtu věnují i sjezdovému lyžování, klasickému lyžování nebo hokeji. Hlavní město je navíc, když pominu Královéhradecký kraj, možná nejsportovnější kraj, co se týče zimních sportů. Máme nejvíc klubů a spolků v České republice, které se věnují zimním sportům.

Co bylo pro získání titulu Evropského hlavního města sportu nejdůležitější?

Když jsme se rozhodli kandidovat, tak jsme do toho šli s tím, že 60 procent Pražanů pravidelně sportuje. Když jsme pak titul Evropského hlavního města sportu přebírali, tak jsme dostali informace, že po ročním fungování města s tímto titulem se počet aktivně sportujících v daném místě dostane právě na tu hranici šedesáti procent.

Základní cíl jste splnili už na začátku, dali jste si tedy nějaký úkol navíc?

Chtěli bychom, aby lidé žijící v Praze za rok zhubli v průměru o jeden kilogram.

Jak se vůbec díváte na spojení zimních sportů a Prahy?

Zimní sporty jsou aktivity, při kterých tělo vydá nejvíce energie, takže zimní olympiáda je i pro nás takový návod pro další generace dětí, aby se udržovaly v kondici. Sportovat pro dosažení nějakého úspěchu a v nejlepším případě i zúčastnit se olympiády, byť jen té české, je vrcholem, kterého každý sportovec chce dosáhnout. Mám i pozitivní zprávy od trenérů, že všichni mladí sportovci v Praze mají touhu dostat se na olympiádu dětí a mládeže, díky čemuž podávají ty nejlepší výkony.

Čím si vysvětlujete, že i přes nepříznivé podmínky se v Praze najde spousta sportovců věnující se zimním sportům?

Praha má velkou výhodu, že z pohledu ekonomické soběstačnosti je zřejmě v České republice nejdále. Tedy i možnosti jednotlivých rodičů jsou trochu jiné než v některých jiných krajích. To znamená, že rodiče svým dětem umožňují sportovat ve větší míře a dostatečně je finančně podporují. Některé sporty jsou opravdu finančně náročné, protože rodiče lyžařů nebo hokejistů musí vynaložit nemalé prostředky. Navíc u sportu svých dětí tráví rodiče spoustu času, zvláště třeba u lyžování, kdy jezdí pravidelně do hor, aby mohli trénovat.

Podporujete tedy nějak mladé sportovce, aby měli cestu na vrchol jednodušší?

Praha má největší dotační program pro sport, investujeme totiž i do zimních sportů. Podpora zimních sportů je v Praze řešena finančním přispěním na trenérskou činnost a materiálním vybavením pražských klubů s mládežnickými oddíly lyžování a snowboardingu.

Proč jste se vůbec rozhodli finančně podporovat sporty, které se nekonají na území Prahy?

V grantové komisi poměrně často vedeme diskuzi, proč bychom měli podporovat zrovna lyžování nebo další zimní sporty, které se na území Prahy neprovozují. To vysvětlení je jednoduché, v Praze totiž působí několik klubů, ať je to Sokol Žižkov nebo Sokol Pražský, které mají týmy věnující se právě lyžování.