Závod Spartan Race se konal v hlavním městě vůbec poprvé v historii. Praha také konání závodu podpořila a ten se tak stal významnou událostí v rámci projektu Evropské hlavní město sportu 2016.

Nejprestižnější kategorii Ellite mužů a žen odstartoval již v 7.00 ráno předseda Výboru pro sport a volný čas Zastupitelstva hl. m. Prahy Antonín Lébl. „Velmi mě těší, že se tento závod koná poprvé také v Praze. Jde rozhodně o atraktivní podnik pro závodníky i diváky a je skvělé jich zde tolik vidět. Doufám, že se do Prahy příští rok Spartan Race opět vrátí a že se stane novou výzvou pro Pražany všech věkových kategorií,“ uvedl. Mezi diváky nechyběla ani primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová, která pro jednu kategorii předvedla skvělou rozcvičku a za to byla odměněna velkým potleskem přítomných

Závodníky nečekalo vůbec nic jednoduchého. Probíhají prostor zamořený rozhodně dýmovnicí, proskakují překážku z ojetých pneumatik, překonají způsobem podlez-přelez-prolez trojici dřevěných překážek, přeskakují zeď, procházejí Memory testem, vybíhají kopec s pytlem písku na zádech, přebíhají po zavěšené kladině, házejí oštěpem, traverzují betonovou stěnu, zdolávají tzv. monkey bar, podlézají ostnatý drát, tahají pytel na kladce, šplhají na laně, přeskakují oheň a plní další náročné výzvy.