Velký šachový svátek byl zahájen představením skupiny „Štiavnický živý šach“, která v historických převlecích předvádí šachové partie na obří šachovnici. Na úvodní ceremoniál si připravili partii Davida Navary se Sergejem Movsesjanem, tedy dvou nejznámějších šachistů žijících v Praze.

K úvodnímu kolu nastoupil rekordní počet 1 309 šachistů a šachistek. Pro srovnání na minulém pražském Mistrovství Evropy v roce 2012 napočítali pořadatelé 1 173 účastníků a i to byl tehdejší rekord.

Nejpočetnější zastoupení mají domácí, v českém dresu se představí 185 reprezentantů. Největší medailové naděje mají čeští hoši v kategorii do 18 let, Thai Dai Van Nguyen, Jan Vykouk i Martin Blahynka jsou mezi prvními dvanácti hráči startovní listiny. Hovořícího Jana Mazucha sledují zleva Viktor Novotný, Radek Dohnal, Martin Huba, Filip Humplík a Jiří Petružálek (generální manažer ME).Velmi dobře jsou na tom ve stejné věkové kategorii i dívky, Natálie Kaňáková je sedmá nasazená a i Nela Pýchová, Martina Fusková a Jitka Jánská mají potenciál zasáhnout do bojů o medaile.

Ze zahraničních hvězd může být zajímavé sledovat výkony Jonase Bjerreho v kategorii H12, Andreje Esipenka (H14) či Aleksandry Maltsevskaje (D14), kteří jsou podle žebříčku FIDE světovými jedničkami ve svých ročnících. Každý den je na programu jedna partie začínající v 15:00 hodin, výjimkou je úterní volný den a závěrečné sobotní kolo, které začne ve 13:00 hodin.

  • Diváci mohou online sledovat partie z rovné stovky elektronických šachovnic na webu.