Sporťáček boří hranice. Náborový festival pro děti a mládež od 3 do 18 let totiž umí zaujmout vyznavače všech druhů pohybu. Vedle sebe se v jeden den na jednom místě setkávají tradiční kolektivní hry jako fotbal a hokej, olympijské individuální disciplíny ve formě veslování či tenisu, i netradiční záliby jako kin-ball, parkour a irské tance.

Unikátní český koncept, který přivedl od roku 2011 do sportovních klubů víc než 10 tisíc zájemců, se snaží v dětech i jejich rodičích vytvářet pozitivní vztah ke zdravému životnímu stylu. Šestý ročník má letos symbolických šest zastávek.

Poté, co se v květnu Sportáček podíval do Zlína a v červnu do Karlových Varů, se rozjel začátkem září do největších měst republiky.

A hned 3. 9. při zastávce v Ostravě přišel velký milník díky faktu, že na Městský stadion zavítal jako čestný host hokejový idol Jaromír Jágr, který přijal pozvání coby člen Star Teamu České sportovní. V areálu pobyl déle než hodinu a za tu dobu si vyzkoušel hokejbal, jízdu na handbiku a v prostoru pro moderní gymnastiku se dokonce pokoušel cvičit s obručí.

„Je to ohromný posun proti době, kdy jsem si sport volil já. Tolik možností jsme neměli. Měl jsem na výběr fotbal nebo hokej jelikož táta usoudil, že na fotbal nemám postavu, bylo rozhodnuto. Na festivalu jsem si naopak všiml během chvíle minimálně deseti sportů, které jsem v dětství neměl šanci dělat,“ popsal 44letý útočník Floridy a nejlepší Evropan v historii NHL.

Sporťáček láká hvězdy. Po Jágrovi podpoří děti v pohybu i KrpálekJágr popsal koncept Sporťáčku naprosto přesně, o čemž se mohou přesvědčit všichni už 10. 9. v Praze. Loni přišlo do Sportovního areálu Hamr Braník 10 tisíc návštěvníků a letos jich může být ještě víc. V populární lokalitě u Vltavy vznikne díky 140 klubům jednoznačně největší hřiště v republice.

Akcí všechny provede známá dvojice moderátorů Zorka Hejdová a Pavel Cejnar, kteří představí přítomným hlavní sportovní tváře současnosti. Účast na akci přislíbil i judista Lukáš Krpálek, jediný zlatý medailista z olympiády v Riu. Jaký sport asi vybere svému malému synkovi Antonínovi?

Krpálek rozhodně nebude jediným tahákem. Na Sporťáčku se představí i další úspěšní olympionici – multimedailista a kanoista Josef Dostál či bronzový kajakář Jiří Prskavec. Vedle nich se rozhodli motivovat děti k pohybu i nedávní olympijští vítězové – moderní pětibojař David Svoboda a snowboardcrossařka Eva Samková. Tuto společnost doplní i člen zlaté hokejové generace Martin Procházka a plavecká rekordmanka Barbora Závadová.

„Jsme přesvědčeni o tom, že díky sportu rostou z dětí slušní lidé. Nevěnujeme se ale jen výkonnostní kategorii. Stejně důležité je pro nás přivést k pohybu i rodiny, které se sportu příliš nevěnují. Pro ně nabízíme řadu alternativ, například v podobě netradičních zábavných her,“ říká Jakub Makalouš, ředitel festivalu a tvůrce celé myšlenky. „Letos s námi pořádá nábor na 500 klubů. Lákáme návštěvníky na nová přátelství, na legraci a na fakt, že si s námi vybere sport úplně každý. Vztah k pohybu je něco, co si člověk dokáže vypěstovat a být na tom pak závislý třeba celý život. Kdo ještě závislý není, měl by přijít na Sporťáčka.“

Není pochyb, že na Sporťáčku v Praze bude plno akce a zábavy. Postará se o to mimo jiné i FMX motokrosař Petr Pilát, který bude mít exhibici se svou juniorskou akademií. Jelikož je 10. 9. i mezinárodní den shybů, proběhne i show na hrazdách pod hlavičkou Street Workout Academy. Stejně jako loni pak bude možnost projet se na lyžích díky připravené minisjezdovce a nechybí ani kaskadérské kousky BMX riderů od Jana Valenty.

Sporťáček láká hvězdy. Po Jágrovi podpoří děti v pohybu i KrpálekTo, že se akce zaměřuje na každého, dokazuje i projekt Sporťáček pomáhá. Festival ve spolupráci se společností Cetelem letos rozdává milion korun na podporu činnosti těch, kteří to potřebují. Ať už kvůli fyzickému hendikepu nebo složité sociální situaci. S pomocí generálního partnera Agrofert a jeho nadace je pak možnost zapojit se do charitativního projektu v jízdě na handbiku. Za každý ujetý kilometr poputuje 100 Kč na konto klubu Černí koně.

Festival nabízí benefity každému, kdo se u vstupu zaregistruje do klubu Sporťáček v podobě pojištění na akci a poukázce na fotku zdarma, kterou dostanou členové přímo v areálu.

„Jsem rád, že můžeme jako Česká unie sportu podpořit takovouto akci. Děti tloustnou a nemají pro pohyb motivaci, tohle je způsob, jak jim ukázat, že sport je zábava a rozhýbat je. Navíc, český sport potřebuje mládežnickou základnu, aby měla jednotlivá sportovní odvětví kde čerpat pro reprezentaci,“ pochvaluje si myšlenku festivalu Miroslav Jansta, předseda České unie sportu, který převzal nad festivalem záštitu stejně jako ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Šéfka resortu Kateřina Valachová navštívila Ostravu a mimo jiné si vyzkoušela i hod oštěpem.

Sporťáček sbírá spoustu podpory i z dalších rozličných oblastí. Pomáhají mu zmínění partneři Agrofert či Cetelem, vozí ho Havex-auto, další porci zábavy chystá hračkářství Bambule, pojišťuje Allianz, o pořádek se stará AVE, správné jídlo a pití zajišťují Mattoni, Hortim a Nutrend, zdraví hlídá VZP a Fakulta tělesné výchovy a sportu se stará o odbornost, soutěž Talent roku pak vyhlašuje s festivalem speciální cenu poroty.

Nejen na Sporťáčka lze vybavit celou rodinu v prodejnách Sportisimo, stejně tak celý klub či tým, pokud potřebujete větší množství sportovního vybavení. Velkoobchod www.sportisimopro.cz nabízí renomované značky i skvělé ceny - 10. 9. si mohou v Praze všichni zasoutěžit na infostánku.. Alternativní možnost pohybu nabízí RunCzech – s tímto seriálem se už 17. září můžete zúčastnit dm rodinného běhu v Ústí nad Labem.

Sporťáček láká hvězdy. Po Jágrovi podpoří děti v pohybu i KrpálekA to není zdaleka všechno. Sporťáček je spolufinancován z fondů Evropské unie a je i letos součástí projektů Praha Evropské hlavní město sportu a #BeActive koordinované Českým olympijským výborem. Je rovněž partnerem Českého hokejového svazu a stejně jako v minulých letech i Měsíce náboru do sportovních klubů, který realizuje hlavní město Praha. Cílem je podpořit nábory jednotlivých sportovních klubů a pobídnout rodiče k tomu, aby mysleli na volnočasové aktivity dětí.

„Rád bych všechny rodiče upozornil, že během září mají díky Měsíci náboru do sportovních klubů skvělou možnost vybrat pro své děti sport, který by mohly vyzkoušet. Nabídka je opravdu široká. Pevně věřím, že zájem bude veliký a co nejvíce dětí si najde koníček a skvělou náplň trávení volného času. A třeba se mezi nimi najdou i noví šampioni, kteří budou Prahu i Českou republiku za pár let reprezentovat na olympijských hrách,“ říká Petr Dolínek, náměstek primátorky a radní pro oblast dopravy, sportu a volného času hl. města Prahy.

Pražskou zastávkou festival Sporťáček nekončí. Ve stejném termínu, tedy 10. 9., expanduje pod mezinárodní značnou Wannado do polských Katowic a na Slovensko do Bratislavy. V České republice pak ještě zavítá 17. 9. do Brna (Areál Hněvkovského a koupaliště Biotop) a 24. 9. uzavře šestý ročník v Plzni (TJ Lokomotiva). Cíl může znít bláznivě, ale je jasný. Rozhýbat postupně celý svět.

Více informací: