Češi se v konkurenci téměř tří stovek mladých sportovců neztratili – získali celkem 32 medailí, z toho deset zlatých, sedmnáct stříbrných a pět bronzových. Nejúspěšnějšími domácími účastníky her byli plavec Ivan Nestaval se čtyřmi zlatými a jednou stříbrnou medailí, stolní tenista David Půlpán se dvěma zlatými a jednou stříbrnou medailí, zlatá diskařka Rosarie Mošovská a pocity šampionů si vychutnala také dvojice plavců Kateřina Komárková a Martin Císař. Tři stříbra získaly atletky Kateřina Nováková a Tereza Jakšová.

„Máme radost nejenom z úspěchů českých sportovců, ale nadchly nás prakticky všechny výkony mladých handicapovaných. Při jejich sledování někdy člověk žasne nad tím, čeho všeho jsou schopni. Klobouk dolů před nimi. Zároveň nás těší, že organizačně se nám povedlo zajistit průběh soutěží bez zádrhelů a všichni účastníci odjížděli z Prahy spokojeni,” řekla Jana Procházková, ředitelka Nadačního fondu Emil, který Světové hry handicapované mládeže pořádal.

Pochvalou na adresu organizátorů nešetřil ani Paul DePace, prezident společnosti International Wheelchair & Amputee Sports Federation IWAS. „Čeští organizátoři připravili hry opravdu kvalitně. Věřím, že všichni sportovci si tyto hry opravdu užili,” řekl DePace.

Na sportovištích bylo k vidění několik skvělých výkonů – osm zlatých medailí si z atletického stadionu na Kotlářce odvezl americký atlet Miguel Jimenez-Vergara, limity rekordů ve své kategorii posunul také jihoafrický běžec se dvěma protézami Ntando Mahlangu a v plaveckém bazénu “vylovil” celkem osm medailí talentovaný indický plavec Niranjan Mukundan.

Mimořádný úspěch si na konto připsala Rosarie Mošovská. Čtrnáctiletá česká atletka ovládla soutěž v hodu diskem v kategorii do 18 let (sloučená kategorie sedících), byť Světové hry handicapované mládeže byly jejími vůbec prvními závody v životě! „Je to úžasný pocit. Šla jsem do závodu s tím, že se pokusím o co nejlepší výkon a uvidím, jak dopadnu. Vůbec by mě nenapadlo, že nakonec vyhraju a získám zlato. Sportu jsem se začala věnovat sportu teprve nedávno, před necelým půlrokem. Je to krásné,” řekla mladičká atletka.

Pozitivní přínos Světových her handicapované mládeže ocenila také výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová. „V Praze startovali sportovci od nejtěžšího po nejlehčí formy postižení. Jakýkoliv, i sebepomalejší výsledek, je úctyhodný a zaslouží respekt a chválu. Obdivuji všechny, kteří se i přes svůj handicap k něčemu upnou a naplno se tomu věnují,” řekla Erlebachová.

Předseda výboru zastupitelstva hlavního města Prahy pro výchovu a vzdělávání Patrik Nacher vyzdvihl logistickou připravenost české metropole. „Mám obrovskou radost, že jsme měli možnost ukázat Prahu jako město, které sportu handicapovaných a handicapovaným vůbec dokáže otevřít svoji náruč,“ řekl Nacher.

Jeho slova potvrdil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, který nechyběl při sledování sportovních klání na stadionu na Kotlářce. „Je to perfektní akce, hodně mladých lidí z celého světa, kteří nejen měří své síly na sportovištích, ale mohou se také seznamovat a hovořit o životě. I to je jeden z významů těchto her,” dodal Krása.

Organizaci Světových her tělesně handicapované mládeže zajistil Nadační fond Emil, nezisková organizace pomáhající sportovat handicapovaným dětem a mladým lidem do 30 let. „Nadační fond Emil je nezisková organizace podporující handicapované děti a mladé lidi ve sportovních aktivitách, a to především formou přímé finanční pomoci. Emil do dnešního dne podpořil přes osm tisíc individuálních sportovců i sportovních klubů. Jeho základním posláním je být symbolem účinné pomoci handicapovaným dětem, pomáhat jim v rámci celé republiky prostřednictvím sportu překonávat vlastní bariéry, poznávat nové přátele a nacházet svůj smysl života. Nedílnou součástí našich aktivit je také komunikace sportovních možností handicapovaných směrem k veřejnosti. Například prostřednictvím teambuildingů, které nabízíme komerčním subjektům. Pořádání Světových her byly skvělou příležitostí, jak aktivně propojit handicapované sportovce s širokou veřejností,” dodala Jana Procházková, ředitelka Nadačního fondu Emil.

Příloha: Čeští medailisté