Praha se pravidelně v ledním hokeji dostává do závěrečných bojů, ale tu nejcennější medaili ještě nezískala. Poslední dvě zimní olympiády navíc hokejisté zakončili na druhém místě, není tak překvapením, že by se rádi posunuly na úplný vrchol. „Je těžké dopředu odhadovat, jak to dopadne. Každé dva roky přijedou na olympiádu úplně jiné týmy. Nemůžeme si být jistí, že když jsme byli úspěšní před dvěma lety, budeme úspěšní i letos. Na druhou stranu jsme přijeli hrát o nejvyšší příčky a uvidíme, jak na tom budou ostatní týmy,“ krotí vysoké cíle trenér hokejistů Jiří Novák.

Přestože hokej je sportem číslo jedna, má pražská výprava mezi sebou i medailové naděje v ostatních disciplínách. „V alpském lyžování máme vždy želízka v ohni a stejně by tomu mělo být i letos. Velmi dobře jezdí Roubalová a Trpišovský, takže tam by nějaká medaile mohla padnout,“ poodhalila Beková.

Může se zdát trochu překvapivé, že se Praha pyšní dobrými sjezdaři, když na území hlavního města není žádné zázemí pro horské sporty. „Pražské děti to sice mají trochu složitější, ale mnozí z nich chodí přes zimní měsíce do škol v horských střediscích, aby mohly být na sjezdovce každý den. Zbytek času pak tráví v Praze,“ vysvětluje Beková.

Na letošní olympiádu byly zařazeny jako doplňkové disciplíny šachy a disco dance. Podle Bekové mají sportovci z Prahy velkou naději v obou těchto sportech uspět. „Speciálně v šachách to vypadá, že bychom mohli být hodně úspěšní, protože tam máme sourozence, kteří jsou ve svých kategoriích nasazení jako jedničky.“

„Ani v disco dance nejsme úplně bez šance, protože máme skupinu, která je kvalitní a může se rovnat s nejlepšími. Navíc holky skvěle fandí hokejistům,“ dodala s úsměvem Beková.

Praha bude mít zastoupení i ve všech ostatních disciplínách, třeba v rychlobruslení se představí i někteří hokejisté z pražských klubů, kteří se nevešli do nominace na turnaj v ledním hokeji.

Autor: David Mencl – program Českého olympijského výboru Mladí novináři