Proč sportovat?

Marně dnes přemýšlejí zákonodárci a ostatní výchovní činitelé včetně zdravotnických zařízení a jejich personálu jak prioritně mládež, ale i ostatní populaci dostat na vyšší úroveň ve smyslu fyzické, duševní a tím i zdravotní kondice, jak udržet určitý nastavený vyšší intelekt společnosti a svým způsobem se snažit o návrat vlastností rytířů a samurajů dávných dob, tedy čestností, chrabrosti, poctivosti a ostatních vlastností, které v dnešní společnosti příliš „módní“ nejsou.

Lék na všechny tyto neduhy je jednoduchý a každému dostupný. Sport v dobrém kolektivu, pod dobrým vedením nejen zvyšuje tělesnou kondici, ty „dynamičtější“ jedince naší společnosti uklidní a těm „zakřiknutějším“ posílí vlastní ego a sebedůvěru, zaručuje uvolňování endorfinu a tím pozitivnější náhled na svět včetně zvýšení odolnosti organismu proti různým zdravotním neduhům, ale učí i loajalitě, obětavosti, smyslu pro kolektiv, čestnému jednání a tím i vnitřní připravenosti na životní výhry i prohry. Sport je smysl života, sport je životním stylem, sport je relaxace a lék proti špatné náladě dnešní doby.

Co mi dala Praha jako sportovci?

Praha, jako konečně většina velkoměst skýtá nepřeberné množství vlastní sportovní realizace, ať soukromé, nebo organizované. Praha má mimo stovek kilometrů cyklostezek, tenisových kurtů, fotbalových hřišť pro širokou veřejnost, golfových hřišť, plaveckých stadionů, tělocvičen a sportovních hal pro využití jednotlivců či organizací a dalších a dalších sportovišť stovky sportovních organizací a klubů, nabízející neuvěřitelně pestrou nabídku sportů, od mnoha druhů bojových umění, přes in-line brusle, florbaly, míčové hry až například po šachy. Začínal jsem atletikou, posléze fotbalem, stal jsem se fotbalovým rozhodčím, posléze judo a karate. Vždy byl na dosah kvalitní klub, či sportoviště, kde se mohl začínající či pokročilý sportovec jako já realizovat. Dnes využívám nejen prostředí, ve kterém vyučuji karate a sebeobranu, ale využívám cyklistické stezky, stezky pro in-line brusle, tenisové kurty, běhy pořádané v Praze. Zkrátka Praha je sportem doslova prosycená.

Kam jít v Praze za sportem?

Pochopitelně já budu prioritně nabízet bojová umění, pro všechny věkové kategorie bez omezení pro děti i veterány, pro ženy i muže a to od karate, judo, brazilské jiu jitsku, kick box, MMA a další a další. Protože se prioritně pohybuji na Praze 12 a 4, doporučoval bych využití tenisových kurtů v Modřanech, Podolí a dalších, rozhodně cyklistickou stezku v Modřanech cca 10km pro kolo, in-line brusle a třeba jen tak si zaběhat, ale to je i ideální Modřanská rokle a další upravené lesoparky v okolí blízkém i dále. Jak jsem ale již říkal Praha je nevyčerpatelná studně možnosti sportovat. Každá městská část má mnoho co nabídnou ať například Hanspaulskou ligu, různé nohejbalové skupiny registrovaných i neregistrovaných, plážový volejbal, využití mnoha plaveckých stadionů, či jen tak si zaběhat, nebo si zkusit vlastní běžeckou vyspělost na mnoha pražských závodech pro amatéry. A bojová umění? Na webových stránkách České unie bojových umění můžete najít cokoliv, co vás zajímá. I když pochopitelně bych prioritně doporučil nás klub, nejlepší v ČR.