Je prokázané, že když člověk zažije radost z pohybu jako malý, snáz se ke sportování vrací jako dospělý, i když třeba v období dospívání se sportem na čas přestane. Dětský aerobik je jednou z možností, jak ratolest může získat svou první zkušenost s pohybem.

Co je aerobik?

Aerobik je kondiční cvičení při hudbě, zaměřené na rozvoj oběhové soustavy, na zvýšení úrovně vytrvalosti a výkonnosti. Jedná se o aerobní formu cvičení, které je vykonáváno středně vysokou intenzitou - bez vzniku kyslíkového dluhu.

Rozlišujeme hned několik druhů aerobiku, všechny však mají společný základ. Cvičence řídí instruktor, který předcvičuje choreografii a radí, jak cviky správně provádět. První část hodiny je věnována zahřátí a protáhnutí, poté následují jedna až tři choreografie - blok aerobního cvičení - a nakonec přijde posilovací část a strečink.

Broučci

Kurzy dětského aerobiku jsou ve sportovním areálu v Záběhlicích, který podporuje hlavní město Praha, rozděleny podle věku dětí do tří skupin. Jakých a co se v nich malí cvičenci naučí?

Pro ty nejmenší – od 3 do 5 let - tu jsou Broučci. Děti se zde budou věnovat všestranné pohybové průpravě, a to formou her. Kromě cvičení s různým náčiním (například kroužkem či overballem) nebude chybět ani překážková dráha a závěrečné protahování.

Miniaerobik

Pro děti od 4 do 6 let je určen Miniaerobik. Zde se už ratolesti budou učit základním prvkům aerobiku, jednoduché sestavičky. Ani v této skupině však děti nepřijdou o různé soutěže, překážkové dráhy a protahování.

Aerobik

Děti od 6 do 13 let se pak můžou přihlásit na Aerobik. Kromě základních prvků je zkušené lektorky naučí správné technice, spojování prvků do sestaviček, taneční prvky, trénovat budou i flexibilitu a sílu. U mladších dětí se cvičitelky zaměří na nácvik správného skoku – odraz, skok, doskok atd…, starší se budou věnovat mimo jiné i těžším choreografiím, či rytmickým cvičením.