Kongres se koná od 10. do 12. Května, tedy v předvečer největšího podniku Prague International Volkswagen Marathonu, který se běží 13. května. Kongres je zároveň  rekordním v třicetileté historii existence asociace, neboť se ho zúčastní více než 250 delegátů z 51 zemí sedmi kontinentů. Ti reprezentují na 1,6 milionu běžců, kteří se po světě maratonů zúčastňují.

Jednají o změnách

Mezi delegáty budou zástupci i těch nejprestižnějších maratonů pořádaných v Berlíně, Bostonu, New Yorku, Šanghaji, Aténách, Curychu, Barceloně, Bombaji, ale také Marizburgu (Jižní Afrika) i v mnohých dalších městech světa. Společně s partnery AIMS chtějí jednat o změnách konceptu a nových myšlenkách pro zlepšení práce asociace a služeb členům i místním komunitám hostících masové vytrvalostní běhy.

Ocenění Prahy

„Jsme potěšeni vidět takový rekordní počet delegátů na světovém kongresu AIMS. Z mého pohledu vzrůstá počet běžců po celém světě a tím pádem kontinuálně také roste počet organizátorů mezinárodních běhů. Ohromná prestiž Pražského mezinárodního maratonu a turistický věhlas města Prahy tvoří výjimečný koktejl pro strávení těchto dnů, v nichž práce může být příjemným zážitkem v báječné atmosféře,“ uvedl  Paco Borao, prezident AIMS. Kromě prezentací a mítinků mohou delegáti kongresu využít bohatý program nejrůznějších doprovodných akcí včetně společenských galavečeří pořádaných partnery organizátorů – hlavním městem Praha, Českým atletickým svazem nebo agenturou CzechTourism.

Pocta Zátopkovi

Olympijský rok 2012 také přináší šedesáté výročí fenomenálního zlatého hattricku Emila Zátopka na hrách v Helsinkách, kdy vyhrál běhy na 5000, 10 000 metrů i maraton. Český atletický svaz a Prague International Marathon organizují společně 11. května akci na jeho počest. Legendárního běžce Zátopka připomene i výstava na ruzyňském letišti a v prostorách Sport Expa v Holešovicích.