Česko se hýbe ve školách plných zdraví je celorepublikové klání týmových skladeb, v němž soutěží mateřské, základní a střední školy, školní kluby a školní volnočasové aktivity.

Co je cílem projektu?

Cílem projektu, na kterém se podílí Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz  ve spolupráci s Asociací školních sportovních klubů ČR, je motivovat děti k pohybu, k aktivnímu trávení volného času a zdravějším stravovacím návykům.

„Jedno bez druhého nemůže fungovat. Je to předpoklad zdraví a zejména preventivního boje s obezitou,“ říká manažerka projektu Jitka Literová.

České děti jsou jedny z nejtlustších na světě

Obezita je u nás opravdu aktuální téma. Dlouhodobé celosvětové průzkumy poukazují na to, že české děti se řadí mezi nejtlustší na světě! A právě tyto statistiky se snaží zmírnit projekt Česko se hýbe ve školách plných zdraví.

Podle Jitky Literové si soutěž získala velkou podporu z řad učitelů, kteří s dětmi nacvičují po celý rok pohybové skladby zaměřené například na tanec, aerobic, gymnastiku, či hip hop. Děti se tak baví, hýbou, a to je právě cílem projektu.

Nováčci a pokročilí

Soutěž každoročně nabízí základní – postupová kola v několika městech naší republiky. V Praze proběhnou 8. dubna na Petřinách a 20. dubna v Praze 9 – Podvinný Mlýn.

A jak vlastně samotné klání vypadá? Skupiny, které musí mít nejméně pět a nejvíce třicet členů, se dle vlastní volby přihlásí buď do kategorie mezi nováčky nebo do pokročilých. Zohledňuje se také věk soutěžících. Věkové kategorie jsou do 7 let, pak 8 – 10 let, 11 – 13 let, 14 – 16 let, nad 17 let a poslední kategorií jsou osoby se specifickými potřebami.

Několikačlenná porota, kterou dopředu nominuje Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz, AŠSK a případně organizátor soutěže, pak hodnotí originalitu a samotné zpracování námětu, úroveň pohybové interpretace, choreografii, hudbu a v neposlední řadě celkový dojem.

Na ty nejlepší pak čeká celorepublikové finále, které se uskuteční 2. června v Brně.