Cvičení brání ochabování paměti, ztrátě mentálních schopností a případně hrozící demenci. Fyzická aktivita je ve vyšším věku důležitá, ale starší lidé se často obávají zranění a pádů, nebo si myslí, že nemohou cvičit kvůli svým chronickým onemocněním.

Mnoho z nich také nikdy dřív nesportovalo a pak není divu, že je pro ně těžké s tím začít právě teď. Pravda je ovšem taková, že žádný stárnoucí člověk, který si chce zachovat tělesnou i duševní svěžest do vyššího věku, si nemůže dovolit se nehýbat.

Začněte se hýbat pod dozorem

A právě pro stárnoucí cvičence jsou tu společné hodiny na Děkance. Tři lekce týdně zde nabízí pro seniory od 60 let a čekatele od 55 let.

Zkušená lektorka Iva Kolínská se při cvičení s důchodci zaměřuje na zlepšení celkové zdatnosti s cílem odstranit svalovou nerovnováhu a bolesti krční a bederní páteře, zvýšit výkonnost svalů a flexibilitu kloubů. Senioři jsou po celou dobu pod lékařským dohledem a cvičení tak přináší mnohé zdravotní benefity.

Cvičící senior, zdravý senior

Cvičení omezuje neblahý vliv chronických onemocnění – mezi blahodárné účinky cvičení na lidský stárnoucí organismus patří podpora imunity, podpora srdečních funkcí a snižování krevního tlaku, zvyšování kostní hustoty a podpora zdravého trávení. Senioři, kteří cvičí, mají nižší riziko některých onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, cukrovka, osteoporóza, kardiovaskulární onemocnění nebo rakovina tlustého střeva.

 

Podívejte se na webové stránky: www.dekanka.com