Parkury patří mezi sedm jezdeckých disciplín, které zastřešuje Česká jezdecká federace. Pro svou atraktivitu patří bezesporu mezi nejoblíbenější sporty. I proto se po dlouhých desetiletích vrací zpátky do Chuchle.

Zpátky v Chuchli s novým zázemím

„Cílem nových majitelů závodiště, manželů Vítkových, je vybudovat v Chuchli velké jezdecké a komunitní centrum, kde se budou jezdit nejen dostihy, ale i soutěže v dalších jezdeckých disciplínách,“ sdělila pro web praha.eu PR managerka Markéta Šveňková.

Pro parkurové závody však bylo potřeba vybudovat potřebné zázemí. A tak v Chuchli vyrostly dvě nové závodní arény, v nichž byl položen speciální pískový povrch s geotextílií, vznikla i tribuna pro diváky a věž pro rozhodčí.

V objektu stájí se ještě buduje krytá jezdecká hala, která bude využívána pro přípravu koní v zimě, nebo za nepříznivého počasí a zároveň zde bude k dispozici ustájení pro koně s kapacitou 80 pevných boxů.

Jarní cena Velké Chuchle

Na první parkurové závody se můžete přijít podívat už ve dnech 3.- 5. května, kdy Velká Chuchle otevře brány návštěvníkům zcela zdarma! Soutěže odstartují každý den v 9:00 hodin a skončí okolo šesté hodiny večerní. Divácká tribuna bude pro tento závod s kapacitou 200 míst.

„Na start se postaví nejen jezdci na pony, ale závodit budou i velké koně a obtížnost parkurů bude v průběhu víkendu gradovat. V neděli po obědě pak odstartuje Jarní cena Velké Chuchle. Ta se pojede na výšce překážek 145 cm a do finále postoupí 10 nejlepších jezdců,“ přiblížila nám průběh květnového víkendu Markéta Šveňková.

Základní pravidla parkuru

A jak vlastně parkurové závody vypadají? Parkur a dostihy jsou dva odlišné světy, proto si navzájem nekonkurují. Každý má svá přísná pravidla. U parkuru jezdec s koněm musí projet danou trasu s překážkami s co nejmenším počtem chyb a v co nejkratším čase.

Za chyby v parkuru se považuje shození bariéry, tedy porušení výšky nebo šířky skoku, zastavení, kdy kůň odepře poslušnost a nechce překážku skočit, nebo pád jezdce či koně i s jezdcem. A vítězem je jezdec s nejnižším počtem trestných bodů.

Nenechte si ujít tuto atraktivní novinku a vydejte se s celou rodinou a přáteli do Chuchle. Určitě nebudete litovat.