I. plavecký klub otužilců Praha se věnuje kondičnímu otužování a sportovnímu zimnímu plavání. Členové klubu celoročně trénují ve Vltavě v Praze-Braníku a zúčastňují se plaveckých soutěží.

Otužilci také každoročně organizují tři oficiální soutěže v zimním plavání. Vedle Branických ledů je to nejprestižnější a nejstarší Memoriál Alfreda Nikodéma a v posledních letech také pravidelně pořádají ve venkovním nevyhřívaném bazénu Plaveckého stadionu Podolí Mistrovství České republiky v zimním plavání v prsařském způsobu. Letos to bude již 18. ročník.

Mistrovství

Mistrovství ČR v prsařském způsobu se mohou zúčastnit pouze ti plavci, kteří splňují kvalifikační limity. Ostatní mohou soutěžit ve volném způsobu, což však není přímo součástí MČR.

Na dodržování plaveckých pravidel bazénového plavání budou dohlížet rozhodčí. Plavci, kteří jsou zvyklí plavat převážně na volné vodě, si tak musí pečlivě hlídat svůj styl včetně obrátek, aby nebyli diskvalifikováni u mistrovských tratí. Plavání ve stojaté vodě má přeci jen trochu jiné zákonitosti než v proudící řece.

Plavecký styl prsa

Klasický styl neboli prsa je jedním z nejstarších plaveckých způsobů. A zřejmě také nejpoužívanějším plaveckým způsobem v rekreačním plavání.

Je oblíbený, protože ho lze plavat i bez dovednosti dýchání do vody, což u jiných stylů, například u kraulu nebo motýlka, nejde nebo jen velmi špatně a na omezenou dobu. Ale zároveň je to jedna z nejnáročnějších plaveckých technik. Skládá se totiž ze záběru rukou, kopu nohou a následného splývání, kdy jsou ruce a nohy zcela propnuty. Ale zase co se týká rychlosti, tak má nejmenší účinnost.

Možná bude 2. března počasí přát a sluníčko plavcům bazén trochu vyhřeje. Přijďte se podívat!