Na loňském mistrovství ve Vídni získala česká reprezentace v jednotlivých soutěžích skvělé 2. a 3. místo. Jak se Češkám bude dařit na domácí půdě letos?

Co je cheerleading?

Cheerleading je širokospektrální sport, obsahující tanec, akrobacii, stuntování a skoky. Je to dynamická a atraktivní taneční choreografie, v kombinaci se stunty (živé lidské pyramidy, skoky, výkopy, akrobacie), spolu s akrobacií a gymnastikou ve vzduchu.

Jak zmíněný výčet aktivit napovídá, cheerleading je náročnou sportovní disciplínou, která vyžaduje pravidelnou a systematickou přípravu. Řadí se mezi koordinačně estetické sporty s důrazem na technické provedení.

Uznaný sport

Sportovní cheerleading je mezinárodním sportovním odvětvím. V roce 2016 byl uznán Mezinárodním olympijským výborem a byl přijat jako oficiální sportovní odvětví v sekci neolympijských sportů. V České republice je relativně mladým sportovním odvětvím (od roku 1993), jehož členskou základnu v současné době tvoří více než 1 550 cheerleaders ve 33 týmech z celé republiky ve všech věkových kategoriích.

Nejmenší cheerleaders začínají trénovat ve věku od 5 let a jsou součástí věkové divize Peewee 5-11 let. Juniorská kategorie je v rozpětí od 11 do 15 let a nejstarší Senior od 16 let. Horní věková hranice není omezena.

Soutěžící z 25 evropských zemí

Na Mistrovství  Evropy roku 2017, které je podpořeno hlavním městem Prahou, se podle organizátorů představí přes 3,5 tisíce sportovců z 25 evropských zemí ve vybraných 24 cheer a dance divizích. Seniorské kategorie budou bojovat v sobotu a juniorské v neděli. Posuzovat bude mezinárodní porota. Je tedy rozhodně na co se těšit.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ecueuropeans2017.eu