Šachový festival, který pořádá Pražská šachová společnost, každoročně probíhá v Michnově paláci na Kampě. A každoročně se na něm náš nejlepší hráč David Navara utká s nějakým hráčem světové špičky.

„Svou každoroční účast na tomto festivalu považuju nejen za dobrou propagaci šachu, ale také za vzácnou příležitost zahrát si s mimořádně silnými soupeři a soupeřkami,“ říká třiatřicetiletý David Navara, který se šachy začal z učebnic učit už v šesti letech, o dva roky později vyhrál ve své kategorii mistrovství České republiky.

Navara hrál i s legendárním Karpovem

Prvním Navarovým soupeřem v pražských zápasech, které se pořádají od roku 2003, byl švýcarský šachový velmistr ruské národnosti Viktor Korčnoj (1931 – 2016), jenž byl díky svému nekompromisními stylu boje přezdíván Viktor Hrozný. Tehdy Korčnoj s Navarou na Kampě prohrál.

V následujících letech David Navara vyzval třeba legendu světového šachu Anatolije Karpova, s nímž remizoval, v rámci festivalu ČEZ Chess Trophy hrál i s čínskou velmistryní Hou Yifan či nejlepším americkým hráčem Hikaru Nakamurou. Jeho posledním soupeřem byl v loňském ročníku ukrajinský hráč a mistr světa Vasil Ivančuk.

Ding Liren se zranil. Místo něj přijede Pentala Harikrishna

Letos měl proti Navarovi usednout čtvrtý nejlepší hráč světového žebříčku a poslední olympijský vítěz Ding Liren. Tenhle „čínský ďábel“, jak je nazýván, měl však před pár dny nehodu na kole, při které si zlomil kyčel a musel být operován. Hned na to oficiálně oznámil, že bude muset několik týdnů zůstat na lůžku.

Organizátoři ČEZ Chess Trophy však Navarovi narychlo sehnali jiného protivníka – druhého nejlepšího hráče Indie, velmistra Pentalu Harikrishnu. „Jsme rádi, že jsme i ve velké časové tísni pro českou jedničku našli silného a atraktivního soupeře. Dokonce se nám podařilo udržet původní plán, aby letos byl hlavní host festivalu z Asie - v minulých letech tu byli reprezentanti postsovětské země, USA i střední Evropy, nyní tedy byla řada na dynamicky se rozvíjející Asii," uvedl ředitel festivalu Pavel Matocha.

Otevřený turnaj v bleskovém šachu

Letošní šachový festival bude 12. června od 15:00 hodin zahájen na pozoruhodném místě – na střeše paláce Lucerna. A to otevřeným turnajem v bleskovém šachu, kterého se může za startovné 300 Kč zúčastnit každý, kdo se stihne přihlásit na mailu: prazska.sachova@gmail.com. A tak si i šachoví amatéři můžou dát partičku třeba se samotným Davidem Navarou či velmistrem Pentalou Harikrishnou.

Hlavním bodem festivalu však bude souboj Davida Navary a Pentaly Harikrishny na dvanáct partií v rapid šachu. Zápas můžete sledovat přímo v Michnově paláci a to i s vysvětlujícími komentáři k jednotlivým partiím od zkušeného velmistra Roberta Cveka. Co myslíte, kdo letos tohle šachové klání vyhraje?

 

  • Více informací zde