Hokejista Martin Straka a střelkyně Kateřina Emmons zapálili olympijský oheň a oficiálně zahájili sedmý ročník letní olympiády dětí a mládeže.

Do Plzně se sjelo téměř dva a půl tisíce nejúspěšnějších mladých českých závodníků, aby změřili své síly na největší události pro mladé sportovce u nás. Své zastoupení tu má také kraj Praha, který do Plzně vyslal 172 závodníků. Na slavnostní zahájení do Home Monitoring Arény přivedl pražskou výpravu český squashista Jan Koukal.

Hlavní letošní město evropské kultury bude ve dnech 14. až 18. června závodištěm pro největší české talenty celkem v osmnácti sportech. Medaile se rozdají v atletice, plavání, tenise, ale také třeba v méně známých sportech jako je orientační běh nebo jachting. Závodit se navíc bude i ve dvou nesportovních disciplínách, ve psaní na klávesnici a fotografování. Nejsilnější zastoupení mezi staršími a mladšími žáky a žákyněmi má Praha v atletice, kde se předvede celkem 32 mladých atletů.

Pro mnohé závodníky jsou závody takového formátu první velkou zkušeností. „ODM navozuje atmosféru opravdových olympijských her a motivuje mladé sportovce, aby zůstali aktivní i v dalších letech. Zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály nebo složení olympijské přísahy je zážitek na celý život,“ říká o události Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.