Jízda na běžkách patří mezi populární sporty. A ne jen proto, že na rozdíl od lyžování, vás kromě základní výbavy nebude tenhle sport stát ani korunu. A nemusíte za ním vyrážet ani daleko do hor. Když totiž v Praze pořádně zasněží, stačí sednout na městskou hromadnou dopravu a ujet jen několik zastávek.

Na Ladronku i za tmy

Do vyšlápnuté bílé stopy se můžete napojit například u Ladronky na Praze 6. Tahle mírně členitá pláň je na běžkách sjízdná už od deseti centimetrů sněhu. Zdejší tráva je udržovaná, proto stačí slabá vrstva bílé pokrývky a můžete nazouvat lyže.

Pláň se navíc nachází ve výšce 380 metrů n. m., takže se vám v případě hezkého počasí naskytne i nádherný výhled přes Prokopské údolí až na konec jihozápadní Prahy.

Běžkařům na Ladronce slouží letní bruslařský okruh o délce 5,5 kilometrů. A protože je tohle místo pro zimní běh oblíbené, sportovci tu brzy vyjedou krásné stopy. Dokonce v obou směrech, a tak tu můžete krásně křižovat celý areál. Navíc i za tmy, Ladronka je totiž osvětlená.

Do lesů, hájů, lesoparků

Při dobrých sněhových podmínkách lze v Praze na běžky vyrazit i do všech lesů, hájů, lesoparků...  Tak například v horní části Kunratického lesa mají běžkaři oblíbené zhruba tří a půl kilometrové kolečko, které kopíruje asfaltku.

V závislosti na sněhové pokrývce jsou vám k dispozici zajímavé sítě projetých stop na klasiku také v Divoké Šárce, Ďáblickém háji, Hostivařském lesoparku, Chuchelském háji, Klánovickém lese, Modřanské rokli, či ve Stromovce.

Projíždět na běžkách se dá i na cyklostezkách

Na dočasné skiareály Pražané rádi proměňují také některé cyklostezky. Prohánět na lyžích se na nich můžete například mezi hotelem Hilton a Libeňským mostem, na Branické cyklostezce od Žlutých lázní až do Zbraslavi, v kurzu je také Vltavská stezka – z Troje okolo zoologické zahrady až do Kralup.

V Chuchli můžete lyžovat i s Kateřinou Neumannovou

Asi nejznámějším pražským areálem pro běžkaře je uměle zasněžovaný a rolbou udržovaný okruh na chuchelském dostihovém závodišti, který tento víkend právě vstoupil do své šesté sezóny. Lyžovat se tu dá od 8:00 do 21:00 hodin, a to zcela zdarma.

Skipark Chuchle navíc nabízí možnost zapůjčení až stovky párů běžek, v rámci areálu je možné se rovněž zapojit do lyžování s instruktory. Ve sportovišti má totiž svou lyžařskou školu olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová. Učit se zde může každý - děti od pěti let věku, i dospělí.

Více informací o areálu na stránkách www.skiparkchuchle.cz